PrzepisDania główneWieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad

Wieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad

Wieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad
Ewa

21.06.2022 10:37, aktual.: 15.09.2023 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż na stołach najczęściej króluje kurczak, to czasem warto zrobić też miejsce na indyka. Nasz dzisiejszy przepis z pewnością odmieni Twój obiad- delikatne kawałki polędwiczek z indyka ze słodkimi jabłkami komponują się znakomicie. Sok z owoców delikatnie wsiąka w mięso i czyni je jeszcze bardziej kruchym i soczystym.

Przepis na błyskawiczny wieniec z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Polędwiczki z indyka możesz zastąpić również filetami. Przygotowanie wieńca z indyka jest bardzo proste- wystarczy naciąć mięso i w kieszonki powkładać kawałki owocu. Dzięki temu szybko stworzysz smaczne danie. Tak przygotowanego indyka możesz podać razem z ziemniakami lub frytkami i surówką na szybki obiad lub zaserwować jako ciepłą kolację.

Nasz wieniec z indyka z jabłkami upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Wieniec z indyka z jabłkami- składniki

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do drobiu

Przepis na polędwiczki z indyka

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki. Świetnie sprawdzą się tutaj odmiany takie jak Jonagold, ale śmiało możesz użyć swojej ulubionej odmiany. Na blacie ułóż polędwiczki lub piersi z indyka. Dzięki temu, że położyliśmy je na "stelażu" z patyczków, to łatwiej będzie je pokroić.

pierś z indyka Pyszności
pierś z indyka Pyszności

W mięsie zrób ukośne nacięcia, nie przecinając mięsa do końca. Polej indyka olejem roślinnym i posyp przyprawą do drobiu. Możesz użyć gotowej mieszanki lub skomponować ją samemu: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie,imbir, kurkuma, majeranek... Postaw na to, co lubisz najbardziej. W powstałe nacięcia powkładaj plasterki jabłka.

Tak przygotowane piersi przełóż do żaroodpornego naczynia. Do środka włóż jeszcze zielone jabłko ze skórką- sok, który będzie z niego wyciekał jeszcze bardziej podkręci smak mięsa. Piecz w Ovi przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Wieniec z indyka z jabłkami

Po tym czasie nasz wieniec jest już gotowy. Podaj go z ziemniakami, frytkami lub samodzielnie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także