Wieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad

Chociaż na stołach najczęściej króluje kurczak, to czasem warto zrobić też miejsce na indyka. Nasz dzisiejszy przepis z pewnością odmieni Twój obiad- delikatne kawałki polędwiczek z indyka ze słodkimi jabłkami komponują się znakomicie. Sok z owoców delikatnie wsiąka w mięso i czyni je jeszcze bardziej kruchym i soczystym.

Obrazek
Ewa

Przepis na błyskawiczny wieniec z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Polędwiczki z indyka możesz zastąpić również filetami. Przygotowanie wieńca z indyka jest bardzo proste- wystarczy naciąć mięso i w kieszonki powkładać kawałki owocu. Dzięki temu szybko stworzysz smaczne danie. Tak przygotowanego indyka możesz podać razem z ziemniakami lub frytkami i surówką na szybki obiad lub zaserwować jako ciepłą kolację.

Nasz wieniec z indyka z jabłkami upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Wieniec z indyka z jabłkami- składniki

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do drobiu

Przepis na polędwiczki z indyka

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki. Świetnie sprawdzą się tutaj odmiany takie jak Jonagold, ale śmiało możesz użyć swojej ulubionej odmiany. Na blacie ułóż polędwiczki lub piersi z indyka. Dzięki temu, że położyliśmy je na "stelażu" z patyczków, to łatwiej będzie je pokroić.

Obrazek
pierś z indyka Pyszności

W mięsie zrób ukośne nacięcia, nie przecinając mięsa do końca. Polej indyka olejem roślinnym i posyp przyprawą do drobiu. Możesz użyć gotowej mieszanki lub skomponować ją samemu: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie,imbir, kurkuma, majeranek... Postaw na to, co lubisz najbardziej. W powstałe nacięcia powkładaj plasterki jabłka.

Tak przygotowane piersi przełóż do żaroodpornego naczynia. Do środka włóż jeszcze zielone jabłko ze skórką- sok, który będzie z niego wyciekał jeszcze bardziej podkręci smak mięsa. Piecz w Ovi przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Wieniec z indyka z jabłkami

Po tym czasie nasz wieniec jest już gotowy. Podaj go z ziemniakami, frytkami lub samodzielnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej