Wiesz co oznacza kolor skorupki jajka? Będziesz zaskoczony
24.05.2023 19:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiele osób uważa, że jajka w brązowych skorupkach są zdrowsze od tych, które okala skorupka koloru białego. W tym artykule wyjaśniamy, ile jest w tym prawdy, a także to, dlaczego skorupki jajek różnią się od siebie kolorem.
Kiedy Ryszard Rynkowski pisał słowa do piosenki "Dziewczyny lubią brąz", ten kolor nie miał jeszcze tak dobrej, zdrowotnej reputacji, co dzisiaj. Od tego czasu wiele się zmieniło, a o zdrowotnych właściwościach brązowego ryżu, mąki czy chleba mówi się bardzo dużo. W wielu przypadkach ma to uzasadnienie w badaniach. Jednak podczas gdy brązowy ryż rzeczywiście zawiera więcej składników mineralnych od swojego białego kuzyna, tak brązowy cukier nie powinien uchodzić za produkt zdrowy.
Wiele mówi się też o różnicach pomiędzy kolorami skorupek jajek. Brązowe — eleganckie, schludne, naturalne; białe — sztuczne, niezdrowe, pozbawione wszelkich prozdrowotnych właściwości. Ile jest w tym prawdy? Cóż, niewiele. Okazuje się bowiem, że kolor skorupek nie ma żadnego wpływu zarówno na zdrowotny potencjał jajek, jak i ich smak i konsystencję.
Czemu jajka mają skorupki różnego koloru?
Badający sprawę koloru skorupek jajek dziennikarze portalu eatthis.com postanowili zapytać o to specjalistkę. Crystal Scott, dietetyczka z Top Nutrition Coaching, odpowiedziała im bardzo dosadnie. Według niej jedyna różnica, jaka istnieje pomiędzy jajkami o białych i brązowych skorupkach, to... kolor ich skorupek.
- wyjaśniła dietetyczka. Co więcej, istnieją też kury, które składają jajka koloru... niebieskiego. Fachowcy z Texas A&M AgriLife Extension Service twierdzą, że jest jeszcze jeden sposób na dowiedzenie się, jakiego koloru jajka będzie znosiła dana kura. Świadczy o tym... kolor płatków uszu ptaków. Sposób ich zlokalizowania kwalifikuje się jednak na oddzielny artykuł...