PrzepisObiadWigilijna ryba z suszonymi grzybami

Wigilijna ryba z suszonymi grzybami

Wigilijna ryba z suszonymi grzybami
Pyszności

23.12.2020 17:00, aktual.: 26.12.2020 11:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba z suszonymi grzybami to idealna propozycja na wigilijną wieczerzę. Co więcej, przygotujesz ją w szybki i prosty sposób. A jej  wyjątkowy smak pozostanie z Tobą na długi czas.

Składniki:

  1. 800 g biała ryba dorsz/halibut/karp
  2. 1 szkl. mąka
  3. 2 łyżki masło klarowane
  4. 1 szt. cebula
  5. 20 g suszone grzyby
  6. 250 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podziel białą rybę na 2 cm płaty.

Obraz

2. Następnie obtocz każdy kawałek ryby w mące.

Obraz

3. I podsmaż na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem.

Obraz

4. Następnie przełóż kawałki ryby do formy do pieczenia. Na tej samej patelni przygotuj sos. W tym celu połącz: masło, cebulę, suszone grzyby i 200 ml śmietanki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obraz

5. Powstały sos przenieś na kawałki ryb. Do formy dolej jeszcze 50 ml śmietanki. Ryby zapiekaj w piekarniku przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. I ryba jest już gotowa do podania.

Obraz