Ryba z suszonymi grzybami to idealna propozycja na wigilijną wieczerzę. Co więcej, przygotujesz ją w szybki i prosty sposób. A jej wyjątkowy smak pozostanie z Tobą na długi czas.
Pyszności
Składniki:
800 g biała ryba dorsz/halibut/karp
1 szkl. mąka
2 łyżki masło klarowane
1 szt. cebula
20 g suszone grzyby
250 ml śmietanka 30%
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
1. Podziel białą rybę na 2 cm płaty.
2. Następnie obtocz każdy kawałek ryby w mące.
3. I podsmaż na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem.
4. Następnie przełóż kawałki ryby do formy do pieczenia. Na tej samej patelni przygotuj sos. W tym celu połącz: masło, cebulę, suszone grzyby i 200 ml śmietanki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Powstały sos przenieś na kawałki ryb. Do formy dolej jeszcze 50 ml śmietanki. Ryby zapiekaj w piekarniku przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).