PoradyPrzy wielkanocnym stole łatwo o gafę. Ekspert radzi, jak uniknąć wpadki

Przy wielkanocnym stole łatwo o gafę. Ekspert radzi, jak uniknąć wpadki

Pyszności - Fot. Unsplash/ Elena Mozhvilo
Pyszności - Fot. Unsplash/ Elena Mozhvilo
Katarzyna Gileta
08.04.2023 15:05, aktualizacja: 08.04.2023 20:11

Święta wielkanocne spędzamy zazwyczaj w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Wielkanoc rozpoczyna się rano od śniadania, na którym królują jajka, kiełbasa i żurek, a kończy późnym popołudniem, kiedy na stół wjeżdżają baby, mazurki i inne słodkie smakołyki. Jak w gąszczu wszystkich przepysznych dań nie zbłądzić i nie popełnić gafy, serwując nieodpowiednie wino?

Poniżej kilka wskazówek od Tomasza Potrzebowskiego, który o winie wie wszystko. W jego ocenie żaden inny trunek nie pasuje tak dobrze to tych świąt, jak właśnie wino. Podczas śniadania prym wiodą jaja, wędliny i kiełbasy.

- Moim faworytem na tę część kulinarnej uczty jest wino musujące. Spektrum wyboru jest bardzo szerokie. Ważne jednak, by wybrać trunek wytrawny, czyli oznaczony na etykiecie słowem brut. Pozwoli to w najlepszy sposób skomponować wino z serwowanymi daniami - tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Wielkanocne śniadanie. Jakie wybrać wino?

Prosecco, cava, szampan lub crémant – każdy w takim zestawie na pewno znajdzie coś dla siebie. Bąbelki świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, jak i szynki czy białej kiełbasy. Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, chrzanem czy sałatkami.

Jeśli nie wino musujące, to do śniadania polecam spokojne białe wina ze szczepu riesling, grüner veltliner lub pinot grigio. Dla fanów wina czerwonego, dobrym wyborem będzie lekkie pinot noir

- dodaje ekspert.

Pyszności - Fot. Unsplash
Pyszności - Fot. Unsplash

Świąteczny obiad

Na wielkanocnym stole najczęściej gości pieczony drób oraz biała kiełbasa. Tu ponownie doskonale sprawdzi się białe wino – riesling, lekkie chardonnay lub chenin blanc. Ciekawym pomysłem może być również wino czerwone. Włoskie klasyki, jak chianti czy popularne ostatnio primitivo, stworzą obłędne połączenie z pieczonym drobiem.

- Jeśli dodatkiem do mięsa będą pieczone owoce czy borówka, to swój wybór zawęziłbym jedynie do wspomnianego wcześniej primitivo. Kolejnymi pewniakami będą czerwone wina ze szczepu merlot oraz trunki z Doliny Rodanu - wylicza Tomasz Potrzebowski.

Jakie wino podać do babki?

Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem dla win zarówno spokojnych, jak i musujących wytworzonych ze szczepu moscato. Przy tym deserze nie można zapomnieć również o ulubionym winie musującym Polaków – prosecco. W tym konkretnym przypadku ekspert poleca szczególnie wersję extra dry z delikatnie zarysowaną słodką nutą.

Jak przyrządzić staropolską babkę parzoną? Przepis na nią znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także