Przy wielkanocnym stole łatwo o gafę. Ekspert radzi, jak uniknąć wpadki

Święta wielkanocne spędzamy zazwyczaj w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Wielkanoc rozpoczyna się rano od śniadania, na którym królują jajka, kiełbasa i żurek, a kończy późnym popołudniem, kiedy na stół wjeżdżają baby, mazurki i inne słodkie smakołyki. Jak w gąszczu wszystkich przepysznych dań nie zbłądzić i nie popełnić gafy, serwując nieodpowiednie wino?

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash/ Elena Mozhvilo
Katarzyna Gileta

Poniżej kilka wskazówek od Tomasza Potrzebowskiego, który o winie wie wszystko. W jego ocenie żaden inny trunek nie pasuje tak dobrze to tych świąt, jak właśnie wino. Podczas śniadania prym wiodą jaja, wędliny i kiełbasy.

- Moim faworytem na tę część kulinarnej uczty jest wino musujące. Spektrum wyboru jest bardzo szerokie. Ważne jednak, by wybrać trunek wytrawny, czyli oznaczony na etykiecie słowem brut. Pozwoli to w najlepszy sposób skomponować wino z serwowanymi daniami - tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Wielkanocne śniadanie. Jakie wybrać wino?

Prosecco, cava, szampan lub crémant – każdy w takim zestawie na pewno znajdzie coś dla siebie. Bąbelki świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, jak i szynki czy białej kiełbasy. Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, chrzanem czy sałatkami.

Jeśli nie wino musujące, to do śniadania polecam spokojne białe wina ze szczepu riesling, grüner veltliner lub pinot grigio. Dla fanów wina czerwonego, dobrym wyborem będzie lekkie pinot noir

- dodaje ekspert.

Obrazek
Pyszności - Fot. Unsplash

Świąteczny obiad

Na wielkanocnym stole najczęściej gości pieczony drób oraz biała kiełbasa. Tu ponownie doskonale sprawdzi się białe wino – riesling, lekkie chardonnay lub chenin blanc. Ciekawym pomysłem może być również wino czerwone. Włoskie klasyki, jak chianti czy popularne ostatnio primitivo, stworzą obłędne połączenie z pieczonym drobiem.

- Jeśli dodatkiem do mięsa będą pieczone owoce czy borówka, to swój wybór zawęziłbym jedynie do wspomnianego wcześniej primitivo. Kolejnymi pewniakami będą czerwone wina ze szczepu merlot oraz trunki z Doliny Rodanu - wylicza Tomasz Potrzebowski.

Jakie wino podać do babki?

Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem dla win zarówno spokojnych, jak i musujących wytworzonych ze szczepu moscato. Przy tym deserze nie można zapomnieć również o ulubionym winie musującym Polaków – prosecco. W tym konkretnym przypadku ekspert poleca szczególnie wersję extra dry z delikatnie zarysowaną słodką nutą.

Jak przyrządzić staropolską babkę parzoną? Przepis na nią znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇