Wiśnie w słoikach - przepis. Jak długo je gotować?
Sezon na wiśnie gwarantuje niepowtarzalne doznania, związane ze spożywaniem tych owoców. A może być jeszcze lepiej, bo wiśnie w słoikach to opcja, która pozwoli cię się cieszyć smakiem wiśni przez naprawdę długi czas. Dowiedz się, jak długo je i poznaj ten najlepszy przepis.
22.07.2023 08:38
Chyba nie trzeba cię namawiać do tego, by przygotować przetwory na zimę. Szczególnie gdy masz do dyspozycji świeże wiśnie, które zachwycają smakiem i właściwościami. Możesz zrobić z nich kompot, konfiturę, galaretkę, dżem, nalewkę lub wykorzystać do ciast czy rozmaitych deserów. To najlepsze przetwory, które można przygotować w czasie, gdy trwa sezon na wiśnie. Wypróbuj unikalną recepturę na wiśnie w słoikach i zachwyć swoją rodzinę.
Wiśnie w słoikach
Wiśnie to owoce, które kojarzą się z letnimi smakami i słodką rozkoszą. Jednak aby móc cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas, warto sięgnąć po klasyczną metodę przechowywania — umieszczenie ich w słoikach. W tym artykule przedstawimy ci przepis na przygotowanie wiśni w słoikach oraz podpowiemy, jak długo je gotować, aby uzyskać idealny efekt. Przygotowanie wiśni w słoikach jest stosunkowo proste i pozwala na ich przechowywanie przez wiele miesięcy, zachowując aromat i smak.
Przepis na wiśnie w słoikach
Wiśnie w słoikach są idealnym dodatkiem do wielu deserów, ciast, naleśników czy lodów. Przechowywanie wiśni w słoikach to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez długi czas, to już dziś sięgnij po ten najlepszy przepis.
Składniki:
- 1 kg cukru,
- 2 kg wiśni,
- ziele angielskie, goździk, listek wiśniowy,
- plaster cytryny,
- litr wody.
Wiśnie w słoikach — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie wiśni w słoikach jest naprawdę proste. A jak długo je gotować? Odpowiedni czas pasteryzowania to 15 minut od zagotowania się wody. Możesz być pewny, że wyjdą smaczne!
- Wyparz słoiki i wieczka, aby zapewnić higieniczne warunki przechowywania.
- Umyj wiśnie, możesz także wydrylować je, jeśli tak wolisz.
- Wypełnij niemal cały słoik wiśniami. Możesz dodać po jednym goździku, listku wiśniowym, 2 ziarna ziela angielskiego oraz plaster obranej cytryny (upewnij się, że jest jak najmniej albedo i bez pestek) do każdego słoika.
- Przygotuj syrop do zalania owoców. Do gotującej się wody dodaj cukier i zagotuj, aby rozpuścić cukier w wodzie.
- Zalewaj owoce gorącym syropem, a następnie od razu zakręcaj słoiki.
- Aby zapasteryzować wiśnie, wekuj na sucho, czyli odwróć słoiki do góry dnem i przykryj grubym ręcznikiem lub koce, aby utrzymać je w cieple. Możesz też pasteryzować w wodzie przez 15 minut. W ten sposób przetrwają nawet 2-3 lata.