Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki

Karczochy w Polsce są mało znane. Tymczasem Włosi zajadają się nimi pod wieloma różnymi postaciami. Furorę w Słonecznej Italii robią karczochy z nadzieniem z sera i czerstwego chleba.

Włosi uwielbiają faszerowane karczochyWłosi uwielbiają faszerowane karczochy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dlatego warto i do polskiej kuchni przemycić trochę włoskich smaków. W marketach i na straganach dostaniesz zarówno zielone, jak i fioletowe karczochy, takie jak romanesco, które są wyjątkowo delikatne w smaku. Tym razem będą podane z aromatycznym farszem na bazie twardego sera i suchych kromek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Karczochy – dlaczego warto po nie sięgać?

W tradycjach kulinarnych basenu Morza Śródziemnego karczochy są znane i cenione od wieków – nie tylko ze względu na wyszukany smak, ale przede wszystkim z uwagi na cenne wartości odżywcze. Między innymi zawierają cynarynę – naturalny związek chemiczny z grupy polifenoli, który wspomaga produkcję żółci, a dzięki temu ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. W Polsce mało kto o tym wie, że karczochy są doskonałym wsparciem dla wątroby i układu trawiennego.

Dodatkowo są one bogate w błonnik, witaminy C i K oraz minerały takie jak potas i magnez, dlatego wpływają korzystnie również zdrowie serca. Ich regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność antyoksydantów jest wartościowa w profilaktyce antynowotworowej.

Chociaż karczochy wyglądają na skomplikowane warzywa, wbrew pozorom są bardzo proste do przygotowania. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby oderwać z nich zewnętrzne liście i łodygi, ponieważ te części rośliny są niejadalne. Za to kwiatostany można jeść nawet na surowo.

Przepis na karczochy faszerowane

Możesz eksperymentować z serami do farszu – od wędzonych, poprzez miękkie sery solankowe, aż po twarde dojrzewające, w stylu parmezanu.

Składniki:

  • 5 karczochów,
  • 100 g czerstwego pieczywa,
  • 50 g twardego sera,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz, oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwy chleb zalej wodą i odstaw do namoczenia. Następnie odciśnij wodę i przełóż do miski, dodaj starty ser, drobno posiekany czosnek, posiekaną pietruszkę i miętę, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  2. Karczochy obierz z zewnętrznych liści, przekrój na pół i rozchyl te, którą znajdują się w środku. Posyp je solą i nałóż do środka przygotowany farsz.
  3. Karczochy z farszem ułóż ciasno w garnku i ostrożnie wlej obok nich bulion warzywny. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Następnie przełóż ostrożnie karczochy do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  5. Zapiekaj przez ok. 10–15 minut do momentu, aż farsz ładnie się zarumieni.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇