Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Karczochy w Polsce są mało znane. Tymczasem Włosi zajadają się nimi pod wieloma różnymi postaciami. Furorę w Słonecznej Italii robią karczochy z nadzieniem z sera i czerstwego chleba.
Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dlatego warto i do polskiej kuchni przemycić trochę włoskich smaków. W marketach i na straganach dostaniesz zarówno zielone, jak i fioletowe karczochy, takie jak romanesco, które są wyjątkowo delikatne w smaku. Tym razem będą podane z aromatycznym farszem na bazie twardego sera i suchych kromek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Karczochy – dlaczego warto po nie sięgać?
W tradycjach kulinarnych basenu Morza Śródziemnego karczochy są znane i cenione od wieków – nie tylko ze względu na wyszukany smak, ale przede wszystkim z uwagi na cenne wartości odżywcze. Między innymi zawierają cynarynę – naturalny związek chemiczny z grupy polifenoli, który wspomaga produkcję żółci, a dzięki temu ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. W Polsce mało kto o tym wie, że karczochy są doskonałym wsparciem dla wątroby i układu trawiennego.
Dodatkowo są one bogate w błonnik, witaminy C i K oraz minerały takie jak potas i magnez, dlatego wpływają korzystnie również zdrowie serca. Ich regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność antyoksydantów jest wartościowa w profilaktyce antynowotworowej.
Chociaż karczochy wyglądają na skomplikowane warzywa, wbrew pozorom są bardzo proste do przygotowania. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby oderwać z nich zewnętrzne liście i łodygi, ponieważ te części rośliny są niejadalne. Za to kwiatostany można jeść nawet na surowo.
Przepis na karczochy faszerowane
Możesz eksperymentować z serami do farszu – od wędzonych, poprzez miękkie sery solankowe, aż po twarde dojrzewające, w stylu parmezanu.
Składniki:
- 5 karczochów,
- 100 g czerstwego pieczywa,
- 50 g twardego sera,
- 1 pęczek pietruszki,
- 10 listków świeżej mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- sól i pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
- Czerstwy chleb zalej wodą i odstaw do namoczenia. Następnie odciśnij wodę i przełóż do miski, dodaj starty ser, drobno posiekany czosnek, posiekaną pietruszkę i miętę, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
- Karczochy obierz z zewnętrznych liści, przekrój na pół i rozchyl te, którą znajdują się w środku. Posyp je solą i nałóż do środka przygotowany farsz.
- Karczochy z farszem ułóż ciasno w garnku i ostrożnie wlej obok nich bulion warzywny. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
- Następnie przełóż ostrożnie karczochy do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Zapiekaj przez ok. 10–15 minut do momentu, aż farsz ładnie się zarumieni.