PoradyWłosi załamują ręce, kiedy odcedzamy makaron. Większość popełnia błąd

Włosi załamują ręce, kiedy odcedzamy makaron. Większość popełnia błąd

Makaron (Adobe)
Makaron (Adobe)

03.07.2023 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od zawsze wydawało nam się, że makaron łatwo odcedzić. Nie wymaga to żadnej wiedzy i większych umiejętności. Wychodzi na to, że cały czas robiliśmy to źle. Włosi to krytykują, bo mają swój sprawdzony patent.

Chociaż lubimy makaron, to nie jemy go zbyt często. Statystyczny Polak kupuje 5 kg tego produktu rocznie. Inaczej jest z Włochami. W tym kraju spożywa się aż 26 kg makaronu w ciągu roku. W końcu Italia to kraj słynący z pasty i spaghetti, a Włosi to mistrzowie potraw z tym produktem w roli głównej.

Jaki powinien być makaron? Eksperci wypowiedzieli się na ten temat

Przede wszystkim musi być świeży i ugotowany al dente, czyli lekko twardy, jędrny i stawiający lekki opór podczas jedzenia. Włosi gotują go w wodzie z dodatkiem soli. W Polsce często dodaje się olej lub oliwę. We Włoszech jest to nie do pomyślenia. Nawet odcedzanie makaronu wygląda zupełnie inaczej niż u nas. My umieszczamy go w durszlaku i przelewamy zimną wodą. Okazuje się, że to ogromny błąd, gdyż wypłukujemy skrobię.

Jeśli po tym dodamy go do sosu, to jesteśmy na dobrej drodze, by rozgotować produkt. Przelewając makaron, pozbawiamy go wielu istotnych właściwości.

Makaron (TikTok)
Makaron (TikTok)

Są dwie szkoły odcedzania makaronu

Mieszkańcy słonecznej Italii po prostu chwytają go szczypcami lub łyżką cedzakową i przekładają do garnka z sosem. Dzięki temu makaron jest kleisty i gorący, nie pozbawiamy go też wody, która nada daniu ważnych właściwości.

Jest jeszcze jeden sposób. Mówią o nim użytkownicy TikToka. Tutaj główną rolę odgrywa durszlak. Używa się go jednak inaczej niż w Polsce. Musimy go włożyć do garnka, a następnie ostrożnie wylać wodę. Tym samym makaron zostanie w środku, a niepotrzebną wodę wylejemy. Włosi są zdania, że ten sposób jest bezpieczny. Gdy będziemy robić spaghetti, wykorzystajmy włoski sposób na odcedzanie makaronu. To na pewno się nam opłaci.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także