Włosi załamują ręce, kiedy odcedzamy makaron. Większość popełnia błąd

Od zawsze wydawało nam się, że makaron łatwo odcedzić. Nie wymaga to żadnej wiedzy i większych umiejętności. Wychodzi na to, że cały czas robiliśmy to źle. Włosi to krytykują, bo mają swój sprawdzony patent.

ObrazekMakaron (Adobe)
Paulina Hermann

Chociaż lubimy makaron, to nie jemy go zbyt często. Statystyczny Polak kupuje 5 kg tego produktu rocznie. Inaczej jest z Włochami. W tym kraju spożywa się aż 26 kg makaronu w ciągu roku. W końcu Italia to kraj słynący z pasty i spaghetti, a Włosi to mistrzowie potraw z tym produktem w roli głównej.

Jaki powinien być makaron? Eksperci wypowiedzieli się na ten temat

Przede wszystkim musi być świeży i ugotowany al dente, czyli lekko twardy, jędrny i stawiający lekki opór podczas jedzenia. Włosi gotują go w wodzie z dodatkiem soli. W Polsce często dodaje się olej lub oliwę. We Włoszech jest to nie do pomyślenia. Nawet odcedzanie makaronu wygląda zupełnie inaczej niż u nas. My umieszczamy go w durszlaku i przelewamy zimną wodą. Okazuje się, że to ogromny błąd, gdyż wypłukujemy skrobię.

Jeśli po tym dodamy go do sosu, to jesteśmy na dobrej drodze, by rozgotować produkt. Przelewając makaron, pozbawiamy go wielu istotnych właściwości.

Obrazek
Makaron (TikTok)

Są dwie szkoły odcedzania makaronu

Mieszkańcy słonecznej Italii po prostu chwytają go szczypcami lub łyżką cedzakową i przekładają do garnka z sosem. Dzięki temu makaron jest kleisty i gorący, nie pozbawiamy go też wody, która nada daniu ważnych właściwości.

Jest jeszcze jeden sposób. Mówią o nim użytkownicy TikToka. Tutaj główną rolę odgrywa durszlak. Używa się go jednak inaczej niż w Polsce. Musimy go włożyć do garnka, a następnie ostrożnie wylać wodę. Tym samym makaron zostanie w środku, a niepotrzebną wodę wylejemy. Włosi są zdania, że ten sposób jest bezpieczny. Gdy będziemy robić spaghetti, wykorzystajmy włoski sposób na odcedzanie makaronu. To na pewno się nam opłaci.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie