Włoska wersja naleśników zachwyca smakiem. Wszystko przez niezwykły farsz z sekretnym składnikiem
Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe w tym daniu są odpowiednie proporcje i składniki. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników z włoskim farszem. Co kryją w sobie w środku? Oto nasz sprowadzony przepis.
01.08.2022 10:58
Składniki na farsz do naleśników:
- 200 g wołowego mięsa mielonego
- kolorowa papryka (u mnie po połówce zielonej, czerwonej, żółtej)
- mała łodyżka selera naciowego
- niepełna szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- ok.125 ml sosu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Składniki na naleśniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania farszu:
Przygotuj czosnek i cebulę. Następnie oba produkty drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i lekko podsmaż pokrojone warzywa. W tym czasie przygotuj mięso i dodaj je na patelnie dopraw słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmaż, mieszając tak długo, aż mięso będzie dobre.
Następnie do mięsa wlewamy wino i dusimy na zwiększonej mocy palnika. Nie przykrywamy mięsa, całość wina, w ten sposób będzie mogła odparować. Następnie kroimy dokładnie paprykę, selera i oliwki w drobną kostkę, całość zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na patelni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy ziołami, pieprzem i sola i dusimy, że farsz będzie gesty i zwarty.
- Ciasto na naleśniki:
W misce połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksuj. Po czym odstaw na 30 minut. Powstałą mieszankę umieść na patelni. Smaż przez chwilę z każdej strony. Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Wlej odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę.
- Sposób podania naleśników:
Tak przygotowany farsz i naleśniki łączymy. Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon. Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.
Jeśli lubisz słodka wersje naleśników, zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.