Włoska wersja naleśników zachwyca smakiem. Wszystko przez niezwykły farsz z sekretnym składnikiem

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe w tym daniu są odpowiednie proporcje i składniki. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników z włoskim farszem. Co kryją w sobie w środku? Oto nasz sprowadzony przepis.

Obrazek
Paulina

Składniki na farsz do naleśników:

  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • kolorowa papryka (u mnie po połówce zielonej, czerwonej, żółtej)
  • mała łodyżka selera naciowego
  • niepełna szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • ok.125 ml sosu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Sposób przygotowania farszu:

Przygotuj czosnek i cebulę. Następnie oba produkty drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i lekko podsmaż pokrojone warzywa. W tym czasie przygotuj mięso i dodaj je na patelnie dopraw słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmaż, mieszając tak długo, aż mięso będzie dobre.

Następnie do mięsa wlewamy wino i dusimy na zwiększonej mocy palnika. Nie przykrywamy mięsa, całość wina, w ten sposób będzie mogła odparować. Następnie kroimy dokładnie paprykę, selera i oliwki w drobną kostkę, całość zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na patelni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy ziołami, pieprzem i sola i dusimy, że farsz będzie gesty i zwarty.

  • Ciasto na naleśniki:

W misce połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksuj. Po czym odstaw na 30 minut. Powstałą mieszankę umieść na patelni. Smaż przez chwilę z każdej strony. Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Wlej odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę.

Obrazek
  • Sposób podania naleśników:

Tak przygotowany farsz i naleśniki łączymy. Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon. Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.

Jeśli lubisz słodka wersje naleśników, zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥