PrzepisWłoska wersja naleśników zachwyca smakiem. Wszystko przez niezwykły farsz z sekretnym składnikiem

Włoska wersja naleśników zachwyca smakiem. Wszystko przez niezwykły farsz z sekretnym składnikiem

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe w tym daniu są odpowiednie proporcje i składniki. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników z włoskim farszem. Co kryją w sobie w środku? Oto nasz sprowadzony przepis.

Włoska wersja naleśników zachwyca smakiem. Wszystko przez niezwykły farsz z sekretnym składnikiem
Paulina

01.08.2022 10:58

Składniki na farsz do naleśników:

  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • kolorowa papryka (u mnie po połówce zielonej, czerwonej, żółtej)
  • mała łodyżka selera naciowego
  • niepełna szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • ok.125 ml sosu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
Smażenie naleśników - Pyszności
Smażenie naleśników - Pyszności

Sposób przygotowania farszu:

Przygotuj czosnek i cebulę. Następnie oba produkty drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i lekko podsmaż pokrojone warzywa. W tym czasie przygotuj mięso i dodaj je na patelnie dopraw słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmaż, mieszając tak długo, aż mięso będzie dobre.

Następnie do mięsa wlewamy wino i dusimy na zwiększonej mocy palnika. Nie przykrywamy mięsa, całość wina, w ten sposób będzie mogła odparować. Następnie kroimy dokładnie paprykę, selera i oliwki w drobną kostkę, całość zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na patelni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy ziołami, pieprzem i sola i dusimy, że farsz będzie gesty i zwarty.

  • Ciasto na naleśniki:

W misce połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Dokładnie zmiksuj. Po czym odstaw na 30 minut. Powstałą mieszankę umieść na patelni. Smaż przez chwilę z każdej strony. Przed wlaniem masy na patelnie, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Wlej odrobinę ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę.

Obraz
  • Sposób podania naleśników:

Tak przygotowany farsz i naleśniki łączymy. Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon. Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.

Jeśli lubisz słodka wersje naleśników, zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

przepisyporadykuchenne triki
Wybrane dla Ciebie