PrzepisDeseryWłoskie kruche ciastka - cantuccini

Włoskie kruche ciastka - cantuccini

Włoskie kruche ciastka - cantuccini zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Są idealnie chrupkie, kruche i pełne pysznych migdałów. Palce lizać!

Włoskie kruche ciastka - cantuccini
Pyszności

30.11.2020 | aktual.: 30.11.2020 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasze ciasteczka przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

  1. 450 g mąka pszenna
  2. 100 g migdały blanszowane
  3. 100 g migdały całe
  4. 3 szt. jajka
  5. 150 g cukier
  6. 60 g masło
  7. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  8. 1 łyżka skórka z pomarańczy
  9. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: jajka, masło i skórkę z pomarańczy.

Obraz

3. Zagnieć mieszankę na ciasto i dodaj do niego dwa rodzaje migdałów.

Obraz

4. Uformuj ciasteczka i piecz je w Ovi przez 12 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Po tym czasie wyjmij ciastka z urządzenia i odstaw do ostygnięcia na 15-20 minut. Podziel je na mniejsze kawałki...

Obraz

6. ...i ponownie wstaw je do Ovi. Tym razem na 15 minut. Dzięki temu, że ciastka upieczesz dwukrotnie, będą one idealnie kruche i chrupiące.

Obraz

7. Gotowe ciasteczka możesz umieścić w udekorowanym słoiczku i podarować je bliskiej osobie.

Obraz