Woda po gotowaniu makaronu to cenny płyn. Nie wylewaj jej do zlewu

Woda po gotowaniu makaronu niesłusznie ląduje w kuchennym zlewie. Ma wiele praktycznych zastosowań, Dzięki niej zaoszczędzisz czas oraz pieniądze.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: CanvaGotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Makarony to coś, co po prostu kochamy. Idealne na pyszny obiad, romantyczną kolację i szybki lunch. Woda, która zostaje po ugotowaniu, najczęściej trafia prosto do zlewu. Okazuje się jednak, że pozbywam się w ten sposób naprawdę cennego płynu. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać w praktyczny sposób i zaoszczędzić pieniądze.

Woda po gotowaniu makaronu

Zamiast wylewać ją do zlewu, przelej ją do słoika i wykorzystaj ponownie. Dodaj ją do ciasta na pizzę i chleb, a gluten jeszcze lepiej będzie się wiązał i wypiek będzie puszysty i smaczny. Wodę po makaronie wykorzystaj również do moczenia fasoli, grochu czy soczewicy, a strączki staną się łatwiejsze do strawienia przez twój organizm.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva
Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva

Poza kulinarnym zastosowaniem taka woda sprawdzi się również... do mycia naczyń! Niezależnie od tego, czy wierzysz, czy nie, osolona woda działa jak naturalny detergent. Wykorzystaj tę po gotowanym makaronie, aby poradzić sobie z uporczywym brudem. Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić.

Świetny zagęstnik i dodatek do zupy

Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić. Świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik sosu- dodaj do niego 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie. Podczas gotowania makaronu w wodzie zostaje skrobia, która działa jak „klej” – łącząc idealnie makaron i sos.

Przepis na proste ciasto bez pieczenia "szyszkowa dama" znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza