WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Woda po gotowaniu makaronu to cenny płyn. Nie wylewaj jej do zlewu

Woda po gotowaniu makaronu niesłusznie ląduje w kuchennym zlewie. Ma wiele praktycznych zastosowań, Dzięki niej zaoszczędzisz czas oraz pieniądze.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: CanvaGotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Makarony to coś, co po prostu kochamy. Idealne na pyszny obiad, romantyczną kolację i szybki lunch. Woda, która zostaje po ugotowaniu, najczęściej trafia prosto do zlewu. Okazuje się jednak, że pozbywam się w ten sposób naprawdę cennego płynu. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać w praktyczny sposób i zaoszczędzić pieniądze.

Woda po gotowaniu makaronu

Zamiast wylewać ją do zlewu, przelej ją do słoika i wykorzystaj ponownie. Dodaj ją do ciasta na pizzę i chleb, a gluten jeszcze lepiej będzie się wiązał i wypiek będzie puszysty i smaczny. Wodę po makaronie wykorzystaj również do moczenia fasoli, grochu czy soczewicy, a strączki staną się łatwiejsze do strawienia przez twój organizm.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva
Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: Canva

Poza kulinarnym zastosowaniem taka woda sprawdzi się również... do mycia naczyń! Niezależnie od tego, czy wierzysz, czy nie, osolona woda działa jak naturalny detergent. Wykorzystaj tę po gotowanym makaronie, aby poradzić sobie z uporczywym brudem. Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić.

Świetny zagęstnik i dodatek do zupy

Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić. Świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik sosu- dodaj do niego 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie. Podczas gotowania makaronu w wodzie zostaje skrobia, która działa jak „klej” – łącząc idealnie makaron i sos.

Przepis na proste ciasto bez pieczenia "szyszkowa dama" znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę