Woda po gotowaniu makaronu to cenny płyn. Nie wylewaj jej do zlewu
Woda po gotowaniu makaronu niesłusznie ląduje w kuchennym zlewie. Ma wiele praktycznych zastosowań, Dzięki niej zaoszczędzisz czas oraz pieniądze.
29.01.2023 16:00
Makarony to coś, co po prostu kochamy. Idealne na pyszny obiad, romantyczną kolację i szybki lunch. Woda, która zostaje po ugotowaniu, najczęściej trafia prosto do zlewu. Okazuje się jednak, że pozbywam się w ten sposób naprawdę cennego płynu. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać w praktyczny sposób i zaoszczędzić pieniądze.
Woda po gotowaniu makaronu
Zamiast wylewać ją do zlewu, przelej ją do słoika i wykorzystaj ponownie. Dodaj ją do ciasta na pizzę i chleb, a gluten jeszcze lepiej będzie się wiązał i wypiek będzie puszysty i smaczny. Wodę po makaronie wykorzystaj również do moczenia fasoli, grochu czy soczewicy, a strączki staną się łatwiejsze do strawienia przez twój organizm.
Poza kulinarnym zastosowaniem taka woda sprawdzi się również... do mycia naczyń! Niezależnie od tego, czy wierzysz, czy nie, osolona woda działa jak naturalny detergent. Wykorzystaj tę po gotowanym makaronie, aby poradzić sobie z uporczywym brudem. Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić.
Świetny zagęstnik i dodatek do zupy
Czy wiesz, że na wodzie po gotowaniu makaronu możesz przygotować zupę? Dodaj do niej bulion, ulubione warzywa i oczywiście całą garść przypraw, aby stworzyć niskobudżetową potrawę. Gdy masz jej jeszcze więcej — użyj jej do podlania kwiatków. W wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych, które odżywią twoje rośliny. Pamiętaj jednak, aby płyn wcześniej przestudzić. Świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik sosu- dodaj do niego 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie. Podczas gotowania makaronu w wodzie zostaje skrobia, która działa jak „klej” – łącząc idealnie makaron i sos.
Przepis na proste ciasto bez pieczenia "szyszkowa dama" znajdziesz na naszym kanale YouTube