Niezawodny przepis na klasyczną gulaszową zupę wojskową. Rozgrzewa najbardziej zziębniętych
Zimne, jesienne popołudnia sprawiają, że nabiera się chęci na coś rozgrzewającego. Piszemy to z perspektywy mieszczuchów, a co dopiero mają powiedzieć odbywający służbę wojskową, którzy często muszą radzić sobie bez centralnego ogrzewania? Niech więc to ich perspektywa będzie świadectwem, jak rozgrzewająca jest ta wojskowa zupa gulaszowa.
25.10.2022 10:34
Każda, lub prawie każda zupa jest w pewnym stopniu rozgrzewająca. Spływający do brzucha gorący, aromatyczny bulion to coś, co marzy się w każde zimne popołudnie. Zupa może być jednak rozgrzewająca.
I to właśnie taka jest wojskowa zupa gulaszowa z przepisu użytkownika YouTube o nicku Kwasior. Już samo to, jak się prezentuje, sprawia, że robi nam się cieplej. Ugotujmy ją więc według poniższego przepisu!
Wojskowa zupa gulaszowa
Składniki:
- Łopatka wieprzowa - 1,5k g
- Słonina - 400 g
- Pieczarki białe - 0,5k g
- 3 pietruszki
- 3 ziemniaki
- Puszka pomidorów krojonych
- Przecier pomidorowy - 700 g
- 4 duże marchwie
- Puszka groszku
- 4 cebule
- 5 czerwonych papryk
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, kminek, majeranek, papryka słodka, kardamon
- Natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Łopatkę i słoninę pokrój w kostkę, kolejno dużą i drobną. Warzywa i pieczarki umyj i obierz. Pokrój w kostkę je wszystkie, poza ziemniakami. Możesz je teraz zmieszać w naprawdę sporej misce. W garnku podgrzej słoninę. Mają powstać z niej skwarki, ale nie powinny za mocno się przypalić. Kiedy wypali się z nich tłuszcz, dorzuć łopatkę. Wszystko smaż na dużym ogniu.
Kiedy z mięsa wyparuje cała woda, dorzuć skrojone wcześniej warzywa i pieczarki. Wymieszaj je z mięsem i posól. Dorzuć po szczypcie każdej przyprawy, starty czosnek i przecier pomidorowy. Zamieszaj i smaż 5 minut dalej na dużym ogniu.
Zalej całość gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu przez około półtorej godziny. Na dwadzieścia minut przed końcem gotowania dodaj skrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Potnij natkę pietruszki i to z nią podawaj swoją zupę gulaszową.
Musimy zaznaczyć, że czuliśmy się zobowiązani do równomiernego zmniejszenia proporcji proponowanych przez Kwasiora, a i tak zupy wyszło - cóż - jak dla wojska!
Skoro już idziemy w stronę tłustych i sytych potraw, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube!