Wsyp 3 łyżki do owsianki. Będzie sto razy smaczniejsza i zdrowsza

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, które można przygotować na wiele sposobów. Dzięki bogactwu składników odżywczych, takich jak błonnik i białko, stanowi idealny posiłek na początek dnia. Poznaj zalety owsianki i odkryj przepisy, które sprawią, że śniadanie stanie się prawdziwą ucztą.

Czekoladowa owsiankaCzekoladowa owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Owsianka to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanie. Bogactwo błonnika sprawia, że owsianka pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla osób dbających o zdrową dietę. Regularne spożywanie owsianki wspiera pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność.

Dzięki zawartości białka, owsianka dostarcza energii na cały dzień, co czyni ją idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Namaczanie płatków owsianych zwiększa przyswajalność ich cennych wartości, a dodatek przypraw, takich jak cynamon i kurkuma, wzmacnia jej działanie przeciwzapalne. Wartościowym dodatkiem do owsianki jest także kakao lub gorzka czekolada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem

Owsianka z czekoladowym akcentem

Aby przygotować owsiankę o czekoladowym smaku, wystarczy dodać do niej kakao lub 2 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce. T

Według "The Family Food Kitchen" czekoladowa owsianka jest pełna korzyści zdrowotnych, a kakao nie zawiera rafinowanego cukru. "Jeśli chodzi o szybkie i smaczne śniadania, ta czekoladowa owsianka jest nie do pobicia. Idealna na chłodne poranki, naprawdę rozgrzewa od środka" - podkreślają eksperci. Owsianka jest również świetna dla zdrowia jelit, pełna błonnika i białka, co sprawia, że syci na dłużej.

Jak przygotować czekoladową owsiankę?

Niezależnie od tego, czy używasz szybkich płatków, szkockich czy tanich płatków owsianych, efekt będzie podobny. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem w rondlu i dodać trzy łyżki kakao. Ważne jest, aby ciągle mieszać, by uniknąć przypalenia. Zasada jest prosta: na jedną część płatków przypadają dwie części mleka.

Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, możesz zastąpić mleko wodą, a kakao proszkiem gorącej czekolady bez cukru. Stosuj te same proporcje: dwa razy więcej wody niż płatków i trzy łyżki gorącej czekolady. Dzięki temu otrzymasz niskokaloryczną owsiankę bez dodatku cukru i tłuszczu, ale z pełnią smaku i wartości odżywczych płatków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀