Wsyp 3 łyżki do owsianki. Będzie sto razy smaczniejsza i zdrowsza

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, które można przygotować na wiele sposobów. Dzięki bogactwu składników odżywczych, takich jak błonnik i białko, stanowi idealny posiłek na początek dnia. Poznaj zalety owsianki i odkryj przepisy, które sprawią, że śniadanie stanie się prawdziwą ucztą.

Czekoladowa owsiankaCzekoladowa owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Owsianka to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanie. Bogactwo błonnika sprawia, że owsianka pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla osób dbających o zdrową dietę. Regularne spożywanie owsianki wspiera pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność.

Dzięki zawartości białka, owsianka dostarcza energii na cały dzień, co czyni ją idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Namaczanie płatków owsianych zwiększa przyswajalność ich cennych wartości, a dodatek przypraw, takich jak cynamon i kurkuma, wzmacnia jej działanie przeciwzapalne. Wartościowym dodatkiem do owsianki jest także kakao lub gorzka czekolada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem

Owsianka z czekoladowym akcentem

Aby przygotować owsiankę o czekoladowym smaku, wystarczy dodać do niej kakao lub 2 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce. T

Według "The Family Food Kitchen" czekoladowa owsianka jest pełna korzyści zdrowotnych, a kakao nie zawiera rafinowanego cukru. "Jeśli chodzi o szybkie i smaczne śniadania, ta czekoladowa owsianka jest nie do pobicia. Idealna na chłodne poranki, naprawdę rozgrzewa od środka" - podkreślają eksperci. Owsianka jest również świetna dla zdrowia jelit, pełna błonnika i białka, co sprawia, że syci na dłużej.

Jak przygotować czekoladową owsiankę?

Niezależnie od tego, czy używasz szybkich płatków, szkockich czy tanich płatków owsianych, efekt będzie podobny. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem w rondlu i dodać trzy łyżki kakao. Ważne jest, aby ciągle mieszać, by uniknąć przypalenia. Zasada jest prosta: na jedną część płatków przypadają dwie części mleka.

Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, możesz zastąpić mleko wodą, a kakao proszkiem gorącej czekolady bez cukru. Stosuj te same proporcje: dwa razy więcej wody niż płatków i trzy łyżki gorącej czekolady. Dzięki temu otrzymasz niskokaloryczną owsiankę bez dodatku cukru i tłuszczu, ale z pełnią smaku i wartości odżywczych płatków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska