8 niesamowitych trików kuchennych z wykorzystaniem wykałaczek. Sprawdzone i skuteczne

W każdym domu można znaleźć wykałaczki. I dziś pokażę Ci, jak wykorzystać je na wiele sposobów, a jednocześnie uprościć sobie życie.

Obrazek
Frania

Jak dla mnie to genialne połączenie, dlatego do razu przechodzimy do sedna!

#1 Zadbaj o świeżość wypieku

Dzięki wykałaczkom, Twoje ciasto zachowa świeżość na dłużej. W  jaki sposób?

Wystarczy, że przyłożysz do niego dwie kromki chleba, które przytwierdzisz przy pomocy wykałaczek. I po problemie!

#2 Kapelusze z końcówek

Obrazek

Od dzisiaj przestaniesz wyrzucać odkrojone końcówki warzyw i cytrusów. Dlaczego?

Dzięki nim i wykałaczkom, stworzysz kapelusze, które pomogą zachować świeżość warzyw na dłużej!

#3 Idealny faszerowany kurczak

Jeśli przygotowujesz danie z faszerowanym kurczakiem i nie wiesz w jaki sposób zabezpieczyć ich zawartość w procesie pieczenia, odpowiedź jest bardzo prosta.

Użyj wykałaczek, dzięki którym Twoje danie zapiecze się bez problemu. Po upieczeniu wystarczy, że je wyjmiesz i możesz cieszyć się pysznym daniem!

#4 Ziemniak z mikrofalówki

Obrazek

Używając wykałaczek i korzystając z mikrofalówki, przygotujesz równomiernie upieczonego ziemniaka.

Wszystko co musisz zrobić, to wbić w ziemniaka wykałaczki, tak aby warzywo mogło na nich "stać". Wstaw do mikrofalówki i to wszystko!

#5 Miękkie masło w mgnieniu oka

Obrazek

Powyższy trik sprawdzi się również w przypadku masła. Ta sama technika, pozwoli Ci w ekspresowym tempie zmiękczyć masło.

#6 Porządek na przyjęciu

Użyj cytryn jako miejsce, w których goście mogą zostawiać wykałaczki po przygotowanych przekąskach.

Dzięki temu rozwiązaniu, w bardzo szybki i łatwy sposób pozbędziesz się niepotrzebnych rzeczy.

#7 Test wykałaczki

Przy pomocy wykałaczki sprawdzisz również, czy przygotowane przez Ciebie ciasto jest już gotowe.

Jeśli po nakłuciu powierzchnia wykałaczki jest sucha i czysta, oznacza to, że możesz wyjąć wypiek z piekarnika.

#8 Truskawkowy bukiet

Ta piękność zrobi furorę na każdej imprezie. Będą zajadać się nią zarówno dorośli, jak i maluchy. Aby ją przygotować potrzebujesz ulubionych owoców i wykałaczki.

Co myślisz o tych trikach? Znasz podobne rozwiązania w kuchni, w których również wykorzystuje się wykałaczki?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇