Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita

To jeden z tych pomysłów, które nie wyglądają jak kulinarna rewolucja, a potrafią solidnie namieszać w twoim samopoczuciu. Wystarczy kilka łyżek tego składnika, żeby zwykły serek zamienił się w pełnowartościowy, zdrowy posiłek. W dodatku przygotujesz go w mniej niż minutę.

Serek wiejski z otrębami świetnie wspiera jelitaSerek wiejski z otrębami świetnie wspiera jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Latem nie chce ci się gotować, a jednocześnie chcesz zjeść coś lekkiego, pożywnego i zdrowego? Wystarczy serek wiejski z otrębami. To duet, który działa zaskakująco dobrze: poprawia pracę jelit, syci na długo i reguluje trawienie. Otręby dostarczają błonnika, który działa jak naturalna miotełka dla przewodu pokarmowego, a serek wiejski dopełnia całość białkiem i wapniem. Co więcej, przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje więcej niż chwilę. Sprawdź, jak w prosty sposób zadbać o swoje jelita bez tabletek, suplementów i gotowania przez pół dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Serek wiejski z otrębami zrobisz w minutę

Nie musisz mieć wybitnych zdolności kulinarnych. Nie potrzebujesz sprzętu, przypraw ani żadnej skomplikowanej wiedzy. Wystarczy kilka składników i zwykła łyżka. Serek wiejski z otrębami to klasyczny przykład prostego, a jednocześnie odżywczego posiłku, który nie wymaga wysiłku, a robi różnicę.

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego lekkiego,
  • 2 łyżeczki otrąb żytnich,
  • łyżka miodu lipowego,
  • łyżeczka orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj serek z otrębami. Przełóż do naczynia, polej miodem i posyp posiekanymi orzechami. To wszystko! I masz śniadanie gotowe w 60 sekund.

Dlaczego warto jeść serek wiejski z otrębami?

Otręby żytnie to prawdziwy sprzymierzeniec jelit. Dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę, poprawia wypróżnianie i działa jak naturalny prebiotyk. Regularne spożywanie otrębów może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu, cukru i utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Otręby zawierają też żelazo, magnez, fosfor i cynk, czyli minerały ważne dla układu nerwowego i odporności. Nie możemy zapomnieć też o białku roślinnym i węglowodanach złożonych, które powoli uwalniają energię. Zjesz serek wiejski z otrębami, na pewno nie będziesz mieć skoków cukru.

Serek wiejski z kolei to doskonałe źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, a jednocześnie produkt lekkostrawny. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, małej ilości węglowodanów i dużej porcji wapnia, wspiera układ kostny, mięśniowy i metaboliczny. Połączenie tych dwóch składników to pomysł na zdrowe, szybkie śniadanie – idealne dla zapracowanych, odchudzających się albo tych, którzy po prostu chcą poczuć się lepiej. A jeśli szukasz dodatkowego impulsu do zmiany diety, ten przepis to jeden z najłatwiejszych kroków, od których warto zacząć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej