PoradyPatent najlepszych piekarzy na szybkie wyrastanie ciasta drożdżowego. Rośnie jak szalone

Patent najlepszych piekarzy na szybkie wyrastanie ciasta drożdżowego. Rośnie jak szalone

Wyrośnięte ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto Canva.com
Wyrośnięte ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto Canva.com
02.03.2023 12:21

Jaka jest największa wada ciasta drożdżowego? Bez wątpienia długie wyrastanie. Okazuje się jednak, że jest sprytny patent, dzięki któremu otrzymasz wyrośnięte ciasto drożdżowe w krótkim czasie. Co musisz zrobić?

Dwa razy większe w dwa razy krótszym czasie - poznaj patent na wyrośnięte ciasto drożdżowe

Jeśli jesteś fanem pizzy, bułeczek drożdżowych, czy chałki, to z pewnością zdajesz sobie sprawę, ile czasu wymaga ich przygotowanie. Najbardziej czasochłonne jest robienie ciasta, a w zasadzie jego rośnięcie. Cała procedura trwa najczęściej około 2 godzin. Okazuje się jednak, że jest pewien trik, dzięki któremu zaoszczędzisz na czasie, a ciasto będzie nawet dwa razy większe.

Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Jaki jest patent na wyrośnięte ciasto drożdżowe? To bardzo proste! Jeśli zamierzasz dwukrotnie skrócić czas i sprawić, że ciasto będzie dwa razy większe, to wystarczy, że użyjesz zwykłej foliowej reklamówki. Nasmaruj ją cienką warstwą oliwy i włóż do niej wyrobione ciasto. Zawiąż ją dokładnie i przełóż do garnka z ciepłą wodą, o temperaturze około 35 stopni. Trzymaj je w takiej kąpieli wodnej przez około 40 minut. Stosując tę metodę, pamiętaj, by woreczek było nieco grubszy. Zawiązując go, rób to tak, by ciasto miało trochę miejsca - w przeciwnym razie ciężko będzie mu podwoić swoją objętość.

Co zrobić, by ciasto drożdżowe nie opadało?

Wyrastanie ciasta to połowa sukcesu. Aby uzyskać satysfakcjonujący cię efekt, warto pamiętać o tym, by wyrośnięte ciasto drożdżowe nie opadało. Należy tu pamiętać o kilku ważnych kwestiach, dzięki którym pieczenie powinno zakończyć się sukcesem. Niezwykle ważna jest temperatura - ciasto należy piec w max. 180 stopniach. Nie otwieraj też piekarnika podczas pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, to nie wyjmuj go od razu. Pozostaw je tam jeszcze przez około 15 minut i tylko lekko uchyl drzwiczki. Ciasto będzie idealne!

Szukasz inspiracji na smaczne i proste przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tortille z pieczarkami w wersji mini:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także