PoradyWyrzucasz skorupki po jajkach do kosza? To fatalny błąd, który popełnia wiele osób

Wyrzucasz skorupki po jajkach do kosza? To fatalny błąd, który popełnia wiele osób

Skorupki po jajkach. Fot. AdobeStock
Skorupki po jajkach. Fot. AdobeStock

Wielu z nas wyrzuca skorupki po jajkach prosto do kosza. Okazuje się, że to jeden z największych błędów, jakie popełniamy. Możemy bowiem wykorzystać je ponownie i dzięki temu rozwiązać bardzo uciążliwy problem. Propozycji na ich wykorzystanie jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

W wielu domach królują jajka. Są składnikiem wielu dań, ale też często podawane są w formie jajecznicy czy jajek gotowanych na twardo, które po dodaniu majonezu i szczypioru są prawdziwym przysmakiem - niezależnie od pory roku. Nie podejrzewamy jednak, że na pysznym smaku ich zalety się nie kończą. Skorupki również możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Szybko zauważymy efekty.

Do czego wykorzystać skorupki po jajkach? Na pewno nie powinny trafić do kosza

Skorupki po jajkach można wykorzystać ponownie i to na wiele różnych sposobów. Nie wyrzucajmy więc ich do kosza. Lepiej zrobić niezwykle skuteczny nawóz do roślin i wykorzystać go w swoim ogrodzie czy domu. Wystarczy zalać skorupki ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W innej wersji możemy zalać je wrzątkiem i odstawić na tydzień do ciepłego miejsca. Takimi mieszankami możemy śmiało podlewać nasze rośliny. Sprawdzą się doskonale jako nawóz do sałaty, ogórków, cukinii, winogron czy piwonii bądź goździków.

Skorupki po jajkach można wykorzystać również w kuchni. I choć może brzmieć to nieco absurdalnie, są niezwykle pomocne w ostrzeniu blendera. Należy je przemrozić, a następnie dodać trochę wody i włączyć blender. Ostrza znów będą ostre. Należy jednak dokładnie oczyścić blender.

Skorupki można też dokładnie umyć, a następnie wysuszyć w piekarniku i zmielić. Do powstałego proszku trzeba dodać sody oczyszczonej oraz octu. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako środek do odkamieniania i usuwania przypaleń.

Skorupki po jajkach. Fot. Pexels
Skorupki po jajkach. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także