WAŻNE
TERAZ

Szczyt przywódców: Tusk pilnie leci do Berlina

Wyrzucasz skorupki po jajkach do kosza? To fatalny błąd, który popełnia wiele osób

Wielu z nas wyrzuca skorupki po jajkach prosto do kosza. Okazuje się, że to jeden z największych błędów, jakie popełniamy. Możemy bowiem wykorzystać je ponownie i dzięki temu rozwiązać bardzo uciążliwy problem. Propozycji na ich wykorzystanie jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Skorupki po jajkach. Fot. AdobeStockSkorupki po jajkach. Fot. AdobeStock

W wielu domach królują jajka. Są składnikiem wielu dań, ale też często podawane są w formie jajecznicy czy jajek gotowanych na twardo, które po dodaniu majonezu i szczypioru są prawdziwym przysmakiem - niezależnie od pory roku. Nie podejrzewamy jednak, że na pysznym smaku ich zalety się nie kończą. Skorupki również możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Szybko zauważymy efekty.

Do czego wykorzystać skorupki po jajkach? Na pewno nie powinny trafić do kosza

Skorupki po jajkach można wykorzystać ponownie i to na wiele różnych sposobów. Nie wyrzucajmy więc ich do kosza. Lepiej zrobić niezwykle skuteczny nawóz do roślin i wykorzystać go w swoim ogrodzie czy domu. Wystarczy zalać skorupki ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W innej wersji możemy zalać je wrzątkiem i odstawić na tydzień do ciepłego miejsca. Takimi mieszankami możemy śmiało podlewać nasze rośliny. Sprawdzą się doskonale jako nawóz do sałaty, ogórków, cukinii, winogron czy piwonii bądź goździków.

Skorupki po jajkach można wykorzystać również w kuchni. I choć może brzmieć to nieco absurdalnie, są niezwykle pomocne w ostrzeniu blendera. Należy je przemrozić, a następnie dodać trochę wody i włączyć blender. Ostrza znów będą ostre. Należy jednak dokładnie oczyścić blender.

Skorupki można też dokładnie umyć, a następnie wysuszyć w piekarniku i zmielić. Do powstałego proszku trzeba dodać sody oczyszczonej oraz octu. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako środek do odkamieniania i usuwania przypaleń.

Obrazek
Skorupki po jajkach. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯