Wyrzucasz skorupki po jajkach do kosza? To fatalny błąd, który popełnia wiele osób

Wielu z nas wyrzuca skorupki po jajkach prosto do kosza. Okazuje się, że to jeden z największych błędów, jakie popełniamy. Możemy bowiem wykorzystać je ponownie i dzięki temu rozwiązać bardzo uciążliwy problem. Propozycji na ich wykorzystanie jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Skorupki po jajkach. Fot. AdobeStockSkorupki po jajkach. Fot. AdobeStock

W wielu domach królują jajka. Są składnikiem wielu dań, ale też często podawane są w formie jajecznicy czy jajek gotowanych na twardo, które po dodaniu majonezu i szczypioru są prawdziwym przysmakiem - niezależnie od pory roku. Nie podejrzewamy jednak, że na pysznym smaku ich zalety się nie kończą. Skorupki również możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Szybko zauważymy efekty.

Do czego wykorzystać skorupki po jajkach? Na pewno nie powinny trafić do kosza

Skorupki po jajkach można wykorzystać ponownie i to na wiele różnych sposobów. Nie wyrzucajmy więc ich do kosza. Lepiej zrobić niezwykle skuteczny nawóz do roślin i wykorzystać go w swoim ogrodzie czy domu. Wystarczy zalać skorupki ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W innej wersji możemy zalać je wrzątkiem i odstawić na tydzień do ciepłego miejsca. Takimi mieszankami możemy śmiało podlewać nasze rośliny. Sprawdzą się doskonale jako nawóz do sałaty, ogórków, cukinii, winogron czy piwonii bądź goździków.

Skorupki po jajkach można wykorzystać również w kuchni. I choć może brzmieć to nieco absurdalnie, są niezwykle pomocne w ostrzeniu blendera. Należy je przemrozić, a następnie dodać trochę wody i włączyć blender. Ostrza znów będą ostre. Należy jednak dokładnie oczyścić blender.

Skorupki można też dokładnie umyć, a następnie wysuszyć w piekarniku i zmielić. Do powstałego proszku trzeba dodać sody oczyszczonej oraz octu. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako środek do odkamieniania i usuwania przypaleń.

Obrazek
Skorupki po jajkach. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe