Wyrzucasz skorupki po jajkach do kosza? To fatalny błąd, który popełnia wiele osób

Wielu z nas wyrzuca skorupki po jajkach prosto do kosza. Okazuje się, że to jeden z największych błędów, jakie popełniamy. Możemy bowiem wykorzystać je ponownie i dzięki temu rozwiązać bardzo uciążliwy problem. Propozycji na ich wykorzystanie jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Skorupki po jajkach. Fot. AdobeStockSkorupki po jajkach. Fot. AdobeStock

W wielu domach królują jajka. Są składnikiem wielu dań, ale też często podawane są w formie jajecznicy czy jajek gotowanych na twardo, które po dodaniu majonezu i szczypioru są prawdziwym przysmakiem - niezależnie od pory roku. Nie podejrzewamy jednak, że na pysznym smaku ich zalety się nie kończą. Skorupki również możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Szybko zauważymy efekty.

Do czego wykorzystać skorupki po jajkach? Na pewno nie powinny trafić do kosza

Skorupki po jajkach można wykorzystać ponownie i to na wiele różnych sposobów. Nie wyrzucajmy więc ich do kosza. Lepiej zrobić niezwykle skuteczny nawóz do roślin i wykorzystać go w swoim ogrodzie czy domu. Wystarczy zalać skorupki ostudzoną, niesoloną wodą po gotowaniu jajek. W innej wersji możemy zalać je wrzątkiem i odstawić na tydzień do ciepłego miejsca. Takimi mieszankami możemy śmiało podlewać nasze rośliny. Sprawdzą się doskonale jako nawóz do sałaty, ogórków, cukinii, winogron czy piwonii bądź goździków.

Skorupki po jajkach można wykorzystać również w kuchni. I choć może brzmieć to nieco absurdalnie, są niezwykle pomocne w ostrzeniu blendera. Należy je przemrozić, a następnie dodać trochę wody i włączyć blender. Ostrza znów będą ostre. Należy jednak dokładnie oczyścić blender.

Skorupki można też dokładnie umyć, a następnie wysuszyć w piekarniku i zmielić. Do powstałego proszku trzeba dodać sody oczyszczonej oraz octu. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako środek do odkamieniania i usuwania przypaleń.

Obrazek
Skorupki po jajkach. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze