Wystarczy kilka kropli, by rosół był klarowny w sekundę. Poznaj babciny, niezawodny sposób

Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach nie wyobrażamy sobie niedzieli bez miski pysznego, aromatycznego rosołu. W poniedziałek zaś przyjmuje postać pomidorowej. Jak więc jej nie kochać? Niestety podczas gotowania rosołu wielu z nas ma problem z jego mętnieniem. Nasze babcie radziły sobie jednak z tym błyskawicznie, a co najważniejsze - niezawodnie. Oto patent, który sprawi, że rosół będzie klarowny w sekundę. 

Wystarczy kilka kropli, by rosół był klarowny w sekundę. Poznaj babciny, niezawodny sposóbRosół. Fot. Pixabay
SKOMENTUJ

Jak ugotować idealny rosół? Z tym problemem boryka się wiele osób. Wszystko przez jeden błąd. Jeśli już go popełnimy, są szanse na odratowanie zupy, by była klarowna i obłędnie pyszna. Czego nie robić, gotując rosół? Jak go uratować, gdy popełnimy błąd? Podpowiadamy.

Co zrobić, by rosół był klarowny?

Jeśli ugotowany rosół nie spełnia naszych oczekiwań, bo jest zbyt mętny, możemy w bardzo szybki sposób sobie z tym poradzić.

Nasze babcie miały niezawodny patent. Chodzi bowiem o to, by dodać do zupy kilka kropel wódki. Choć może brzmieć to absurdalnie, to działa błyskawicznie! Zupa natychmiast zrobi się krystaliczna, a ten dodatek podkręci również jej smak.

Jeśli nie mamy w domu wódki, możemy użyć na przykład cebuli opalonej ogniem. Możemy też dodać do gotującej się zupy kilku kostek lodu. Ten patent sprawi, że tłuszcz z mięsa zbierze się na powierzchni rosołu i wtedy z łatwością usuniemy go za pomocą łyżki.

Rosół. Fot. Pixabay
Rosół. Fot. Pixabay

Jak zrobić klarowny rosół? Wystrzegaj się popełniania tego błędu

Jeśli mamy problem z mętnym rosołem, to przyczyną mogło być włożenie mięsa do garnka w nieodpowiednim momencie. Powinniśmy wrzucać je do zimnej wody, ponieważ jeśli zrobimy to, gdy woda już się gotuje, najprawdopodobniej nastąpi zmętnienie zupy. Na jej powierzchni będą więc pływać kawałki mięsa i tłuszcz.

Rosół. Fot. Pixabay
Rosół. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia