Owsianka w takim wydaniu to świetny pomysł na śniadanie. Użyte składniki cię zaskoczą

Większość osób jada ją na słodko - z popularnymi sezonowymi owocami. Niezwykle trudnowyobrazić sobie to, że wytrawna owsianka może w jakimś stopniu zachwycić swoim smakiem. A jednak! Dodając popularne dodatki, można przygotować naprawdę smaczny posiłek na śniadanie.

ObrazekWytrawna owsianka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli lubisz zacząć dzień wytrawnym śniadaniem, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pomimo tego, że słodkie owsianki to nieskończona paleta smaków i różnorodne dodatki, to wytrawna owsianka będzie czymś nowym i niezwykle smacznym. Co prawda, z pewnością trudno jest wyobrazić sobie to, jak smakuje wytrawna wersja owsianki, ale możesz być pewny, że zaczniesz ją przygotowywać stosunkowo często. Szczególnie że przepis na owsiankę jest prosty, a możliwości - nieskończenie wiele, podobnie jak w przypadku słodkiej owsianki. My postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis na wytrawną owsiankę.

Wytrawna owsianka - właściwości. Dlaczego warto sięgnąć po taką wersję?

Poszukując przepisów na dania dietetyczne, warto na chwilę zatrzymać się przy płatkach owsianych. Pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy weźmiesz pod uwagę właściwości i wartości odżywcze owsianki, to fakt, że jest lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Płatki owsiane to tak naprawdę samo zdrowie i świetny produkt na śniadanie. Można je wykorzystać w codziennej diecie, ze względu na to, że to dobre źródło węglowodanów, witamin i mikroelementów.

Obrazek
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

Zarówno słodka, jak i wytrawna owsianka zawierają w sobie węglowodany, białko, witaminy, białko czy sole mineralne. Codzienne spożywanie takiego dania na śniadanie poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu oraz obniża poziom cholesterolu. Płatki owsiane w wersji wytrawnej mogą być świetnym urozmaiceniem twojego śniadania. Przygotuj je zamiast jajecznicy, czy tostów. Ten smak zachwyci cię pod każdym względem.

Wytrawna owsianka z jajkiem i pieczarkami - przepis. Jak zrobić to danie?

Czas na owsiankę w nietypowym, ale smacznym wydaniu. Jest to pożywny posiłek, a zastosowanie tych dodatków sprawi, że owsianka w takiej wersji będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia. Zrób ją na swoje śniadanie już dziś!

Składniki:

  • cebula szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki wody
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • łyżka masła
  • 70 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • 2 jajka.
Obrazek
Jajka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wlej oliwę z oliwek na dno rondla i podsmaż posiekaną szalotkę.
  2. Dodaj płatki owsiane i wlej wodę. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i wszystko wymieszaj.
  3. Na patelni roztop masło oraz oliwę z oliwek i podsmaż na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Wbij jajka pod koniec smażenia, przykryj patelnię pokrywką i smaż jajka do momentu, aż żółtko będzie płynne.
  5. Dodaj sól i pieprz pod koniec smażenia. Przełóż owsiankę do misek i dodaj świeżą rukolę skropioną oliwą oraz pieczarki i jajko. Smacznego!

A co powiesz na racuchy z jabłkami? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć