Owsianka w takim wydaniu to świetny pomysł na śniadanie. Użyte składniki cię zaskoczą
Większość osób jada ją na słodko - z popularnymi sezonowymi owocami. Niezwykle trudnowyobrazić sobie to, że wytrawna owsianka może w jakimś stopniu zachwycić swoim smakiem. A jednak! Dodając popularne dodatki, można przygotować naprawdę smaczny posiłek na śniadanie.
23.04.2023 06:43
Jeśli lubisz zacząć dzień wytrawnym śniadaniem, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pomimo tego, że słodkie owsianki to nieskończona paleta smaków i różnorodne dodatki, to wytrawna owsianka będzie czymś nowym i niezwykle smacznym. Co prawda, z pewnością trudno jest wyobrazić sobie to, jak smakuje wytrawna wersja owsianki, ale możesz być pewny, że zaczniesz ją przygotowywać stosunkowo często. Szczególnie że przepis na owsiankę jest prosty, a możliwości - nieskończenie wiele, podobnie jak w przypadku słodkiej owsianki. My postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis na wytrawną owsiankę.
Wytrawna owsianka - właściwości. Dlaczego warto sięgnąć po taką wersję?
Poszukując przepisów na dania dietetyczne, warto na chwilę zatrzymać się przy płatkach owsianych. Pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy weźmiesz pod uwagę właściwości i wartości odżywcze owsianki, to fakt, że jest lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Płatki owsiane to tak naprawdę samo zdrowie i świetny produkt na śniadanie. Można je wykorzystać w codziennej diecie, ze względu na to, że to dobre źródło węglowodanów, witamin i mikroelementów.
Zarówno słodka, jak i wytrawna owsianka zawierają w sobie węglowodany, białko, witaminy, białko czy sole mineralne. Codzienne spożywanie takiego dania na śniadanie poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu oraz obniża poziom cholesterolu. Płatki owsiane w wersji wytrawnej mogą być świetnym urozmaiceniem twojego śniadania. Przygotuj je zamiast jajecznicy, czy tostów. Ten smak zachwyci cię pod każdym względem.
Wytrawna owsianka z jajkiem i pieczarkami - przepis. Jak zrobić to danie?
Czas na owsiankę w nietypowym, ale smacznym wydaniu. Jest to pożywny posiłek, a zastosowanie tych dodatków sprawi, że owsianka w takiej wersji będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia. Zrób ją na swoje śniadanie już dziś!
Składniki:
- cebula szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki wody
- szklanka płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- łyżka masła
- 70 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść rukoli
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Wlej oliwę z oliwek na dno rondla i podsmaż posiekaną szalotkę.
- Dodaj płatki owsiane i wlej wodę. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i wszystko wymieszaj.
- Na patelni roztop masło oraz oliwę z oliwek i podsmaż na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Wbij jajka pod koniec smażenia, przykryj patelnię pokrywką i smaż jajka do momentu, aż żółtko będzie płynne.
- Dodaj sól i pieprz pod koniec smażenia. Przełóż owsiankę do misek i dodaj świeżą rukolę skropioną oliwą oraz pieczarki i jajko. Smacznego!
A co powiesz na racuchy z jabłkami? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo: