Wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi

Przepis na ekspresowe wytrawne babeczki nadziane ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Przygotujesz je na bazie gotowego ciasta francuskiego.

ObrazekWytrawne babeczki- Pyszności (2)
Ewa

Babeczki na słono

Chociaż babeczki kojarzą nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Bazą naszego wypieku jest gotowe ciasto francuskie. To znakomity patent na błyskawiczną przekąskę na imprezę, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Ich wnętrze skrywa kremowy serek ricotta, natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe, które po upieczeniu zyskują na słodyczy i stają się warzywnymi cukierkami. Takie małe babeczki nie tylko smakują dobrze, ale również świetnie prezentują się na stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wytrawne babeczki

Składniki:

  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól/pieprz do smaku
  • serek ricotta
  • 1 sztuka ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie i podziel na 8 kwadratów. Każdy z nich umieść w formie na muffinki.

Wytrawne babeczki- Pyszności
Wytrawne babeczki- Pyszności

Pomidorki koktajlowe podziel na pół i przełóż do miseczki. Polej je oliwą z oliwek i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj przy pomocy łyżki.

Wytrawne babeczki- Pyszności
Wytrawne babeczki- Pyszności

Do środka ciasta francuskiego w foremce włóż porcję ricotty i dodaj pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.

Wytrawne babeczki- Pyszności
Wytrawne babeczki- Pyszności

Nasze proste i pyszne babeczki na słono są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako urocza przystawka na imprezę lub mała przekąska w ciągu dnia.

Smacznego!

Wytrawne babeczki- Pyszności
Wytrawne babeczki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość