Wytrawne placuszki upajają bardziej, niż zwykłe placki ziemniaczane. Sekretem jest niezwykły sos
Są takie polskie przysmaki, które możemy przygotować w wersji na słodko lub na słono. Tym razem zaproponujemy Wam tę drugą wersję i będę to wytrawne placuszki z sosem grzybowym. Ich smak podkreśli aromatyczny rozmaryn. Jak je przygotować?
Wytrawne placuszki z sosem grzybowym - odkryj ich wyjątkowy smak
Szukasz inspiracji i pomysłów na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe? Sezon grzybowy w pełni, aromatyczne zioła z ogrodu już zebrane, więc idealną propozycją będą tu wytrawne placuszki z sosem. Dzięki nim poczujesz pełnię smaku jesieni i będziesz mógł zjeść naprawdę sycący posiłek. Przygotowanie tego typu placków jest naprawdę proste. Zadbaj o odpowiednie składniki, które będą miały kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o smak. W sosie grzybowym idealnie sprawdzą się te grzyby z porannych zbiorów.
Przygotowanie tego typu dania nie jest pracochłonne, ale łatwe i przyjemne. Wybierz się do sklepu lub na targ, a najlepiej do pobliskiego lasu. Ten posiłek to prawdziwa poezja, a smak placków zachwyci Ciebie, jak i członków Twojej rodziny. Gwarantujemy!
Poznaj przepis na rozmarynowe wytrawne placuszki z sosem grzybowym
Liczą się chęci, odrobina wolnego czasu i wiara w to, że tak przygotowany posiłek, na pewno się uda. Ich smak z nutką rozmarynu to istne "niebo w gębie". Przekonajcie się sami!
Składniki na placki:
- 10 g świeżych drożdży
- 230 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- jajko
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki świeżych, posiekanych igiełek z rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- 2 szklanki świeżych grzybów (mogą być np. kurki)
- szklanka słodkiej śmietany
- ząbek czosnku
- 150 ml kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 białek części z pora
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania drożdży, bez których wytrawne placuszki z sosem, po prostu nam nie wyjdą. Należy je połączyć z letnim mlekiem i cukrem i następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, drożdże łączymy z pozostałymi składnikami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przystępujemy do smażenia placuszków na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju. Usmażone na złoty kolor placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowanie sosu również jest banalne. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i czosnek i doprowadzamy do ich zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy krótki. Kolejny krok to dodanie rozmaryny oraz dwóch rodzajów śmietany. Wszystko gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem. Nasz wytrawne placuszki z sosem są już gotowe. Wcześniej przygotowane placki polewamy sosem. Smacznego!
A co powiesz na puszyste placuszki twarogowe? Zobacz film z przepisem na naszym kanale: