Wytrawne placuszki upajają bardziej, niż zwykłe placki ziemniaczane. Sekretem jest niezwykły sos

Są takie polskie przysmaki, które możemy przygotować w wersji na słodko lub na słono. Tym razem zaproponujemy Wam tę drugą wersję i będę to wytrawne placuszki z sosem grzybowym. Ich smak podkreśli aromatyczny rozmaryn. Jak je przygotować?

ObrazekWytrawne placuszki z sosem - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=eoiBj_v-Br4&t=527s
Karol Wiak

Wytrawne placuszki z sosem grzybowym - odkryj ich wyjątkowy smak

Szukasz inspiracji i pomysłów na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe? Sezon grzybowy w pełni, aromatyczne zioła z ogrodu już zebrane, więc idealną propozycją będą tu wytrawne placuszki z sosem. Dzięki nim poczujesz pełnię smaku jesieni i będziesz mógł zjeść naprawdę sycący posiłek. Przygotowanie tego typu placków jest naprawdę proste. Zadbaj o odpowiednie składniki, które będą miały kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o smak. W sosie grzybowym idealnie sprawdzą się te grzyby z porannych zbiorów.

Obrazek
Placuszki twarogowe - Pyszności

Przygotowanie tego typu dania nie jest pracochłonne, ale łatwe i przyjemne. Wybierz się do sklepu lub na targ, a najlepiej do pobliskiego lasu. Ten posiłek to prawdziwa poezja, a smak placków zachwyci Ciebie, jak i członków Twojej rodziny. Gwarantujemy!

Poznaj przepis na rozmarynowe wytrawne placuszki z sosem grzybowym

Liczą się chęci, odrobina wolnego czasu i wiara w to, że tak przygotowany posiłek, na pewno się uda. Ich smak z nutką rozmarynu to istne "niebo w gębie". Przekonajcie się sami!

Składniki na placki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 230 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki świeżych, posiekanych igiełek z rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 szklanki świeżych grzybów (mogą być np. kurki)
  • szklanka słodkiej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 białek części z pora
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania drożdży, bez których wytrawne placuszki z sosem, po prostu nam nie wyjdą. Należy je połączyć z letnim mlekiem i cukrem i następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, drożdże łączymy z pozostałymi składnikami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przystępujemy do smażenia placuszków na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju. Usmażone na złoty kolor placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Obrazek
Placki z sosem - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie sosu również jest banalne. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i czosnek i doprowadzamy do ich zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy krótki. Kolejny krok to dodanie rozmaryny oraz dwóch rodzajów śmietany. Wszystko gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem. Nasz wytrawne placuszki z sosem są już gotowe. Wcześniej przygotowane placki polewamy sosem. Smacznego!

A co powiesz na puszyste placuszki twarogowe? Zobacz film z przepisem na naszym kanale:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥