Uwielbiamy kapustę kiszoną, dlatego co chwilę testujemy i łączymy ją z różnymi składnikami. I tak oto powstały sakiewki z kieszonką. Po prostu ślinka cieknie od samego patrzenia! ❤️?
Pyszności
Składniki:
Farsz
1 szt. jajko
500 g kapusta kiszona
300 g pieczarki
1-2 szt cebula
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Ciasto
2 szkl. mąka wrocławska
3/4 szkl. mleko
1 łyżeczka suche drożdze
1 łyżeczka cukier
3 łyżki olej roślinny
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą mąkę, mleko, suche drożdże, cukier oraz olej roślinny. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.
2. W międzyczasie gotuj kapustę przez godzinę. Potem podziel ją na mniejsze kawałki.
3. Na patelni połącz ze sobą cebulę i pieczarki. Po chwili dodaj kapustę kiszoną, sól i pieprz.
4. Podziel ciasto drożdżowe na mniejsze kawałki. Następnie umieść na każdym kawałku ciasta przygotowany farsz. Uformuj sakiewki i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temperatura 170 stopni Celsjusza).