PrzepisZ tym przepisem zrobisz bigos w mniej niż godzinę. Szybciej się nie da

Z tym przepisem zrobisz bigos w mniej niż godzinę. Szybciej się nie da

Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva
Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva
09.11.2022 13:01

Czasem jest tak, że obiad musi być zrobiony na szybko. Założymy się, że każda gospodyni - czy gospodarz - wie, o czym mówimy. Natłok obowiązków sprawia, że nie ma akurat czasu na oddanie się wielogodzinnej pasji kulinarnej. Pędzimy więc z inspiracją. Oto przepis na szybki bigos, który zrobisz w mniej niż godzinę.

Obrazoburcze przepisy kulinarne można podzielić na dwie kategorie. Pierwsza z nich to takie przepisy, które jednak przesadziły z łamaniem tradycyjnych receptur. Nic się tam nie klei. Smak wychodzi słaby, a użyte składniki sprawiają, że już ciężko nawet skojarzyć tę potrawę z oryginałem.

Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva
Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva

Druga kategoria to przepisy, które odbiegają od pierwowzoru, ale robią to z klasą. Są po prostu nastawione na jakąś okoliczność: niedostępność któregoś składnika, mniejsze umiejętności kucharskie, albo właśnie brak czasu.

Przepis na szybki bigos zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii, a my jesteśmy nim zachwyceni. Sprawdź go i ty!

Szybki bigos

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i wytop z niego tłuszcz, po czym zdejmij. Na tłuszczu z boczku usmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie usmaż łopatkę, również w formie kostki. Całe usmażone mięso wrzuć do garnka.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Połącz w garnku z mięsem. Pamiętaj, by całe smażenie odbywało się kolejno, ale na tej samej patelni.

Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva
Szybki bigos - Pyszności; foto: Canva

Następnie wlej na nią wino i zagrzej. Tym sposobem połączysz wino z aromatem smażonych mięs i warzyw. Kiedy będzie już ciepłe, wlej je do garnka.

Teraz dodaj tam koncentrat pomidorowy i nieodciśniętą kapustę. Całość wymieszaj, dodaj nieco wody i zacznij gotować. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podlewaj regularnie wodą, żeby nic się nie przypaliło.

A poniżej film z naszego kanału na YouTube z ciekawym przepisem na kotlety schabowe.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także