Z tym przepisem zrobisz bigos w mniej niż godzinę. Szybciej się nie da
Czasem jest tak, że obiad musi być zrobiony na szybko. Założymy się, że każda gospodyni - czy gospodarz - wie, o czym mówimy. Natłok obowiązków sprawia, że nie ma akurat czasu na oddanie się wielogodzinnej pasji kulinarnej. Pędzimy więc z inspiracją. Oto przepis na szybki bigos, który zrobisz w mniej niż godzinę.
09.11.2022 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obrazoburcze przepisy kulinarne można podzielić na dwie kategorie. Pierwsza z nich to takie przepisy, które jednak przesadziły z łamaniem tradycyjnych receptur. Nic się tam nie klei. Smak wychodzi słaby, a użyte składniki sprawiają, że już ciężko nawet skojarzyć tę potrawę z oryginałem.
Druga kategoria to przepisy, które odbiegają od pierwowzoru, ale robią to z klasą. Są po prostu nastawione na jakąś okoliczność: niedostępność któregoś składnika, mniejsze umiejętności kucharskie, albo właśnie brak czasu.
Przepis na szybki bigos zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii, a my jesteśmy nim zachwyceni. Sprawdź go i ty!
Szybki bigos
Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej z marchewką
- 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz i majeranek
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i wytop z niego tłuszcz, po czym zdejmij. Na tłuszczu z boczku usmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie usmaż łopatkę, również w formie kostki. Całe usmażone mięso wrzuć do garnka.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Połącz w garnku z mięsem. Pamiętaj, by całe smażenie odbywało się kolejno, ale na tej samej patelni.
Następnie wlej na nią wino i zagrzej. Tym sposobem połączysz wino z aromatem smażonych mięs i warzyw. Kiedy będzie już ciepłe, wlej je do garnka.
Teraz dodaj tam koncentrat pomidorowy i nieodciśniętą kapustę. Całość wymieszaj, dodaj nieco wody i zacznij gotować. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podlewaj regularnie wodą, żeby nic się nie przypaliło.
A poniżej film z naszego kanału na YouTube z ciekawym przepisem na kotlety schabowe.