Zachwycający przepis na leczo do słoików. Idealne na zimę

Lato obfituje w pyszne i świeże warzywa, więc czemu z tego nie skorzystać? Zimą natomiast dostęp do takich darów lata jest mocno ograniczony. Dlatego mamy pomysł na pyszne leczo do słoików. Przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Oto lista potrzebnych składników i dokładny sposób przygotowania.

Obrazek
Paulina

Leczo do słoików do sprawdzony patent na szybki obiad.  Wystarczy odkręcić słoik i delektować się smakiem lata. Danie jest pożywne i bardzo smaczne. Warto przygotować je teraz, gdy warzywa są łatwo dostępne i tanie.

Składniki na leczo:

  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg papryki
  • 5 puszek pomidorów krojonych
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania leczo do słoików:

Robienie leczo zacznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je umyj. Następnie ustaw piekarnik na 200 stopni i zajmij się papryką. Przekrój warzywo na pół, wytnij gniazda nasienne i ułóż paprykę na blaszce skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla lub termoobiegu. Paprykę piecz około 30 minut. Tak upieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folą aluminiową. Ten zabieg sprawi, że papryka się zaparzy i skórka będzie swobodnie odchodzić. Papryka pod folią powinna być umieszczona ok. 30-40 min. Następnie pokrój ją w kostkę i odstaw w misce razem z sokiem, który puściła.

Następnie zabierz się za krojenie cebuli i cukinii. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast cukinię pozostaw ze skórką i pokrój w kostkę. Następnie w garnku rozgrzej olej i wsyp pokrojone warzywa. Najpierw zeszklij cebulę i przypraw ja papryką chilli i słodką, solą i pieprzem. Dodaj cukinie i pomidory z puszki. Wszystkie warzywa cały czas mieszaj i duś pod przykryciem przez minimum 20 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, którą wcześniej piekliśmy w piekarniku. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw do smaku w razie potrzeby.

Przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz i osusz przed umieszczeniem leczo w środku. Przełóż leczo do słoików, gdy jest jeszcze gorące. Zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 120 stopni w piekarniku. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki z leczo trzymaj w spiżarni. Zima wystarczy otworzyć słoiki, ugotować ryż i dodać podsmażone mięso. Obiad gotowy.

Jeśli chcesz przygotować leczo na teraz, mamy też jeszcze jeden sprawdzony przepis:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇