WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Muzeum zamknięte dla zwiedzających

Zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie podczas spacerów. Mało kto wie, że można zrobić z nich ciastka

Pamiętasz orzeszki bukowe, którymi zajadaliśmy się za dzieciaka? Przeglądając stary zeszyt z przepisami babci Zosi, natrafiłam tam na dawno zapomnianą recepturę. A to duży błąd, bo dzięki niej można wyczarować w kuchni przepyszne ciasteczka domowej roboty. 

ObrazekDomowe ciasteczka z orzeszkami bukowymi/źródło: Татьяна Кочкина/Adobe Stock, Ivan/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Znaleziony ostatnio przepis przeniósł mnie myślami do dawnych lat. Pamiętam, że jesienią każdy spacer w okolicy buków kończył się w ten sam sposób. Zbieraniem orzechów, a potem małą ucztą dla podniebienia. Zebrane orzechy wykorzystywała również moja babcia Zosia. Robiła na ich bazie pyszne wypieki dla wnuków. Dla starszych członków rodziny też coś miała, domową nalewkę orzechową.

Dziś jednak chciałabym podzielić się z tobą, sprawdzonym przepisem na genialne ciasteczka, które dosłownie rozpływają się ustach. Co więcej, zrobisz je w mgnieniu oka. Już od samego pisania robię się głodna!

Co to są orzeszki bukowe?

Zanim przejdziemy do szczegółowej receptury, krótkie info wprowadzające, dla osób, które nigdy nie jadły pysznych przysmaków. Otóż orzeszki bukowe to owoce buku zwyczajnego. Charakteryzują się małym rozmiarem i brązowym kolorem. Jeśli zaś chodzi o smak, to pod tym względem najbardziej zbliżone są do orzechów laskowych.

Można zbierać je tylko jesienią i jak najbardziej są w 100% jadalne. Orzeszki bukowe często są też określane terminem "bukiew". Skoro podstawowe informacje mamy już za sobą, czas przejść do konkretów!

Obrazek
Orzeszki bukowe/źródło: Heike Rau/Adobe Stock

Niezawodny przepis na ciasteczka krok po kroku

Aby przygotować genialne ciasteczka domowej roboty, oczywiście będziesz potrzebować orzeszków bukowych. Pozostałe składniki to prawdziwa klasyka, dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz pod ręką.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150 g orzeszków bukowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki, aby ją napowietrzyć. Następnie połącz ją z sodą oczyszczoną.
  2. Obierz dokładnie orzechy, po czym drobno je posiekaj.
  3. Na mniejsze kawałki podziel również masło.
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. W efekcie masz uzyskać strukturę ciasta. Podziel je na pół.
  5. Każdy element rozwałkuj na cienki placek, po czym zacznij wycinać ciastka. Możesz zrobić to zarówno przy pomocy zwykłej literaki, jak i używając specjalnych foremek do ciastek.
  6. Ciastka ułóż na formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na koniec piecz je przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Oczywiście przed podaniem, możesz je dodatkowo udekorować. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek jadłeś ciasteczka z orzeszkami bukowymi w roli głównej. A jeśli znasz inne przepisy z wykorzystaniem zapomnianych orzeszków, od razu mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje je w swojej kuchni.

Ten przepis też może cię zainteresować:Grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek