PrzepisZakręcone ciasto drożdżowe z malinami

Zakręcone ciasto drożdżowe z malinami

Ciasto drożdżowe to sprawdzony patent, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Tym razem połączyliśmy je z malinowym dżemem, uzyskując perfekcyjną kombinację smaków!

Zakręcone ciasto drożdżowe z malinami
Pyszności

09.10.2019 | aktual.: 30.10.2019 19:33

Składniki:

  1. 7 g drożdże suche
  2. 3,5 szkl. mąka
  3. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  4. 4 łyżki cukier
  5. 4 łyżki masło roztopione
  6. 2 szt. jajka
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 słoik dżem malinowy
  9. lukier lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz: suche drożdże, cukier i mleko. Odstaw na chwilę.

Obraz

2. W dużej misce umieść mąkę, jajka, sól, roztopione masło...

Obraz

3. ...oraz rozczyn. Połącz składniki przy pomocy miksera.

Obraz

4. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Obraz

5. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim dżem malinowy. Teraz zwiń ciasto w rulon i przetnij je wzdłuż.

Obraz

6. Spleć ze sobą obie części i uformuj z nich okrąg. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie