Ciasto drożdżowe to sprawdzony patent, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Tym razem połączyliśmy je z malinowym dżemem, uzyskując perfekcyjną kombinację smaków!
Pyszności
09.10.2019 | aktual.: 30.10.2019 19:33
Składniki:
7 g drożdże suche
3,5 szkl. mąka
3/4 szkl. mleko ciepłe
4 łyżki cukier
4 łyżki masło roztopione
2 szt. jajka
1 szczypta sól
1 słoik dżem malinowy
lukier lub cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz: suche drożdże, cukier i mleko. Odstaw na chwilę.
2. W dużej misce umieść mąkę, jajka, sól, roztopione masło...
3. ...oraz rozczyn. Połącz składniki przy pomocy miksera.
4. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
5. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim dżem malinowy. Teraz zwiń ciasto w rulon i przetnij je wzdłuż.
6. Spleć ze sobą obie części i uformuj z nich okrąg. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
7. Gotowe ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!