WAŻNE
TERAZ

Polacy z flotylli do Gazy zostaną deportowani z Izraela

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej

Połączenie puszystego biszkoptu, zakręconych rolad z budyniowym kremem i owocowej wkładki z galaretką sprawi, że w domowym cieście odnajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, sam wygląd gotowego wypieku przyciąga oko, bo po przekrojeniu wygląda jak ślimak. Przepis krąży w mojej rodzinie od wielu lat i za każdym razem robi furorę. U ciebie będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pierwsza rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Druga rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 200 ml mleka do połączenia z budyniem,
  • 300 ml mleka do ugotowania,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła.

Galaretka do rolad:

  • 77 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 250 ml gorącej wody.

Owocowa wkładka:

  • 565 g ananasa w puszce,
  • 820 g brzoskwini w syropie,
  • 154 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 750 ml gorącej wody,
  • 50 g mlecznej czekolady

O tym warto pamiętać:

  • Do przygotowania trzech ciast użyj mąki tortowej, która ma niską zawartość glutenu. Gotowe wypieki będą jednocześnie puszyste, lekkie i elastyczne. Tym samym praca z nimi przy formowaniu ostatecznego kształtu deseru będzie szybka i sprawna.
  • Wszystkie ciasta biszkoptowe zostały upieczone w formie o wymiarach 28x18 cm w tej samej temperaturze - 175 stopni Celsjusza.
  • Pierwszy biszkopt na podstawę umieść w piekarniku na 30 minut. Ciasta na rolady z racji, że są dużo cieńsze, piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu blatów na rolady ułóż je na ściereczce i zwiń delikatnie w rulon. Następnie odstaw do ostygnięcia. To kolejny patent, aby złożenie ciast w roladę było proste i przyjemne. W ten sposób już na tym etapie nadajesz kształt przyszłym roladkom. 
  • Szczególną uwagę poświęć również kremowi do przełożenia ciasta. Pamiętaj, że zarówno masło, jak i masa budyniowa muszą mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym wypadku krem po połączeniu składników może się zważyć. 
  • Do przepisu będziesz potrzebować galaretki w dwóch wersjach — do wypełnienia roladek oraz zrobienia wkładki owocowej.
  • Galaretkę do wypełnienia rozpuść w gorącej wodzie i przelej do kwadratowej formy wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do zastygnięcia. Gdy całkowicie stężeje, podziel ją w poziome paseczki i ułóż na ostudzonym biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej w górnej części ciasta. Następnie zacznij zwijać w roladę.
  • W przypadku wkładki owocowej. Tężejącą galaretkę połącz z owocami i kawałkami mlecznej czekolady. Następnie przełóż mieszankę na stworzoną przez siebie konstrukcję.
  • Choć samo złożenie ślimaka może wydawać się początkowo trudne, w rzeczywistości tak nie jest. Na blacie kuchennym ułóż puszysty biszkopt jako podstawę. Następnie rozprowadź na nim krem budyniowy. Wzdłuż biszkopta na lewej i prawej krawędzi ułóż wcześniej przygotowane roladki. Na koniec wypełnij owocową wkładką wolną przestrzeń pomiędzy roladkami. Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia, wystarczy, że podzielisz ciasto najpierw na kawałki w poziomie. Następnie każdy taki fragment przetnij dodatkowo na pół i gotowe. Smacznego.
Więcej wideo
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujeszDomowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnieZamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten samLangosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowymPolędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę