Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej

Połączenie puszystego biszkoptu, zakręconych rolad z budyniowym kremem i owocowej wkładki z galaretką sprawi, że w domowym cieście odnajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, sam wygląd gotowego wypieku przyciąga oko, bo po przekrojeniu wygląda jak ślimak. Przepis krąży w mojej rodzinie od wielu lat i za każdym razem robi furorę. U ciebie będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pierwsza rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Druga rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 200 ml mleka do połączenia z budyniem,
  • 300 ml mleka do ugotowania,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła.

Galaretka do rolad:

  • 77 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 250 ml gorącej wody.

Owocowa wkładka:

  • 565 g ananasa w puszce,
  • 820 g brzoskwini w syropie,
  • 154 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 750 ml gorącej wody,
  • 50 g mlecznej czekolady

O tym warto pamiętać:

  • Do przygotowania trzech ciast użyj mąki tortowej, która ma niską zawartość glutenu. Gotowe wypieki będą jednocześnie puszyste, lekkie i elastyczne. Tym samym praca z nimi przy formowaniu ostatecznego kształtu deseru będzie szybka i sprawna.
  • Wszystkie ciasta biszkoptowe zostały upieczone w formie o wymiarach 28x18 cm w tej samej temperaturze - 175 stopni Celsjusza.
  • Pierwszy biszkopt na podstawę umieść w piekarniku na 30 minut. Ciasta na rolady z racji, że są dużo cieńsze, piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu blatów na rolady ułóż je na ściereczce i zwiń delikatnie w rulon. Następnie odstaw do ostygnięcia. To kolejny patent, aby złożenie ciast w roladę było proste i przyjemne. W ten sposób już na tym etapie nadajesz kształt przyszłym roladkom. 
  • Szczególną uwagę poświęć również kremowi do przełożenia ciasta. Pamiętaj, że zarówno masło, jak i masa budyniowa muszą mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym wypadku krem po połączeniu składników może się zważyć. 
  • Do przepisu będziesz potrzebować galaretki w dwóch wersjach — do wypełnienia roladek oraz zrobienia wkładki owocowej.
  • Galaretkę do wypełnienia rozpuść w gorącej wodzie i przelej do kwadratowej formy wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do zastygnięcia. Gdy całkowicie stężeje, podziel ją w poziome paseczki i ułóż na ostudzonym biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej w górnej części ciasta. Następnie zacznij zwijać w roladę.
  • W przypadku wkładki owocowej. Tężejącą galaretkę połącz z owocami i kawałkami mlecznej czekolady. Następnie przełóż mieszankę na stworzoną przez siebie konstrukcję.
  • Choć samo złożenie ślimaka może wydawać się początkowo trudne, w rzeczywistości tak nie jest. Na blacie kuchennym ułóż puszysty biszkopt jako podstawę. Następnie rozprowadź na nim krem budyniowy. Wzdłuż biszkopta na lewej i prawej krawędzi ułóż wcześniej przygotowane roladki. Na koniec wypełnij owocową wkładką wolną przestrzeń pomiędzy roladkami. Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia, wystarczy, że podzielisz ciasto najpierw na kawałki w poziomie. Następnie każdy taki fragment przetnij dodatkowo na pół i gotowe. Smacznego.
Więcej wideo
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita