Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej
Połączenie puszystego biszkoptu, zakręconych rolad z budyniowym kremem i owocowej wkładki z galaretką sprawi, że w domowym cieście odnajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, sam wygląd gotowego wypieku przyciąga oko, bo po przekrojeniu wygląda jak ślimak. Przepis krąży w mojej rodzinie od wielu lat i za każdym razem robi furorę. U ciebie będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pierwsza rolada biszkoptowa:
- 3 jajka,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Druga rolada biszkoptowa:
- 3 jajka,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 80 g budyniu waniliowego,
- 200 ml mleka do połączenia z budyniem,
- 300 ml mleka do ugotowania,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła.
Galaretka do rolad:
- 77 g galaretki brzoskwiniowej,
- 250 ml gorącej wody.
Owocowa wkładka:
- 565 g ananasa w puszce,
- 820 g brzoskwini w syropie,
- 154 g galaretki brzoskwiniowej,
- 750 ml gorącej wody,
- 50 g mlecznej czekolady
O tym warto pamiętać:
- Do przygotowania trzech ciast użyj mąki tortowej, która ma niską zawartość glutenu. Gotowe wypieki będą jednocześnie puszyste, lekkie i elastyczne. Tym samym praca z nimi przy formowaniu ostatecznego kształtu deseru będzie szybka i sprawna.
- Wszystkie ciasta biszkoptowe zostały upieczone w formie o wymiarach 28x18 cm w tej samej temperaturze - 175 stopni Celsjusza.
- Pierwszy biszkopt na podstawę umieść w piekarniku na 30 minut. Ciasta na rolady z racji, że są dużo cieńsze, piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu blatów na rolady ułóż je na ściereczce i zwiń delikatnie w rulon. Następnie odstaw do ostygnięcia. To kolejny patent, aby złożenie ciast w roladę było proste i przyjemne. W ten sposób już na tym etapie nadajesz kształt przyszłym roladkom.
- Szczególną uwagę poświęć również kremowi do przełożenia ciasta. Pamiętaj, że zarówno masło, jak i masa budyniowa muszą mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym wypadku krem po połączeniu składników może się zważyć.
- Do przepisu będziesz potrzebować galaretki w dwóch wersjach — do wypełnienia roladek oraz zrobienia wkładki owocowej.
- Galaretkę do wypełnienia rozpuść w gorącej wodzie i przelej do kwadratowej formy wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do zastygnięcia. Gdy całkowicie stężeje, podziel ją w poziome paseczki i ułóż na ostudzonym biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej w górnej części ciasta. Następnie zacznij zwijać w roladę.
- W przypadku wkładki owocowej. Tężejącą galaretkę połącz z owocami i kawałkami mlecznej czekolady. Następnie przełóż mieszankę na stworzoną przez siebie konstrukcję.
- Choć samo złożenie ślimaka może wydawać się początkowo trudne, w rzeczywistości tak nie jest. Na blacie kuchennym ułóż puszysty biszkopt jako podstawę. Następnie rozprowadź na nim krem budyniowy. Wzdłuż biszkopta na lewej i prawej krawędzi ułóż wcześniej przygotowane roladki. Na koniec wypełnij owocową wkładką wolną przestrzeń pomiędzy roladkami. Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia, wystarczy, że podzielisz ciasto najpierw na kawałki w poziomie. Następnie każdy taki fragment przetnij dodatkowo na pół i gotowe. Smacznego.