Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej

Połączenie puszystego biszkoptu, zakręconych rolad z budyniowym kremem i owocowej wkładki z galaretką sprawi, że w domowym cieście odnajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, sam wygląd gotowego wypieku przyciąga oko, bo po przekrojeniu wygląda jak ślimak. Przepis krąży w mojej rodzinie od wielu lat i za każdym razem robi furorę. U ciebie będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pierwsza rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Druga rolada biszkoptowa:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 200 ml mleka do połączenia z budyniem,
  • 300 ml mleka do ugotowania,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła.

Galaretka do rolad:

  • 77 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 250 ml gorącej wody.

Owocowa wkładka:

  • 565 g ananasa w puszce,
  • 820 g brzoskwini w syropie,
  • 154 g galaretki brzoskwiniowej,
  • 750 ml gorącej wody,
  • 50 g mlecznej czekolady

O tym warto pamiętać:

  • Do przygotowania trzech ciast użyj mąki tortowej, która ma niską zawartość glutenu. Gotowe wypieki będą jednocześnie puszyste, lekkie i elastyczne. Tym samym praca z nimi przy formowaniu ostatecznego kształtu deseru będzie szybka i sprawna.
  • Wszystkie ciasta biszkoptowe zostały upieczone w formie o wymiarach 28x18 cm w tej samej temperaturze - 175 stopni Celsjusza.
  • Pierwszy biszkopt na podstawę umieść w piekarniku na 30 minut. Ciasta na rolady z racji, że są dużo cieńsze, piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu blatów na rolady ułóż je na ściereczce i zwiń delikatnie w rulon. Następnie odstaw do ostygnięcia. To kolejny patent, aby złożenie ciast w roladę było proste i przyjemne. W ten sposób już na tym etapie nadajesz kształt przyszłym roladkom. 
  • Szczególną uwagę poświęć również kremowi do przełożenia ciasta. Pamiętaj, że zarówno masło, jak i masa budyniowa muszą mieć tę samą temperaturę. W przeciwnym wypadku krem po połączeniu składników może się zważyć. 
  • Do przepisu będziesz potrzebować galaretki w dwóch wersjach — do wypełnienia roladek oraz zrobienia wkładki owocowej.
  • Galaretkę do wypełnienia rozpuść w gorącej wodzie i przelej do kwadratowej formy wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do zastygnięcia. Gdy całkowicie stężeje, podziel ją w poziome paseczki i ułóż na ostudzonym biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej w górnej części ciasta. Następnie zacznij zwijać w roladę.
  • W przypadku wkładki owocowej. Tężejącą galaretkę połącz z owocami i kawałkami mlecznej czekolady. Następnie przełóż mieszankę na stworzoną przez siebie konstrukcję.
  • Choć samo złożenie ślimaka może wydawać się początkowo trudne, w rzeczywistości tak nie jest. Na blacie kuchennym ułóż puszysty biszkopt jako podstawę. Następnie rozprowadź na nim krem budyniowy. Wzdłuż biszkopta na lewej i prawej krawędzi ułóż wcześniej przygotowane roladki. Na koniec wypełnij owocową wkładką wolną przestrzeń pomiędzy roladkami. Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia, wystarczy, że podzielisz ciasto najpierw na kawałki w poziomie. Następnie każdy taki fragment przetnij dodatkowo na pół i gotowe. Smacznego.
Więcej wideo
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się samEkspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktujeSchabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkoptBiało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci