Zalewasz orzechy włoskie wrzątkiem? Jeśli nie, to z pewnością pokochasz ten prosty trik

Orzechy włoskie to niezwykle smaczna i zdrowa przekąska. Okazuje się, że oprócz wspaniałych właściwości, możesz je wykorzystać na kilka wyjątkowych sposobów. Sprawdzą się idealnie, nie tylko w kuchni. Świadczy o tym prosty trik, w którym zalewa się je wrzątkiem. Dlaczego warto tak postąpić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Orzechy włoskie — dlaczego warto je jeść?

Odpowiadając na pytanie, dlaczego warto jeść orzechy włoskie, trzeba podkreślić, że są one niezwykle zdrową przekąską, chętnie dodawaną do rozmaitych deserów i innych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Na starym kontynencie są znane od dawien dawna. Pochodzą z Azji, a popularność zyskały dzięki Rzymianom, którzy rozpropagowali je w wielu państwach. Oprócz wspaniałego smaku są bogate w wiele niezwykle ważnych składników odżywczych.

Obrazek
Orzechy włoskie - Pyszności - Foto: Pexels

Pomimo tego, że są wysokokaloryczne, to stanowią ważny składnik diety. Dlaczego? Są bowiem niezwykle ważnym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz omega-3. Zawierają również niezwykle cenne aminokwasy, witaminy z grupy B, czy potas, fosfor, cynk, magnez, jod i mangan. Takie orzechy posiadają również dużą dawkę antyoksydantów, co jest szczególnie ważne dla twojego organizmu.

Dlaczego warto zalać orzechy włoskie wrzątkiem?

Okazuje się, że orzechy włoskie są nie tylko ważnym składnikiem diety, ale również produktem, który sprawdzi się w codziennej higienie. Jeśli w twojej piwnicy lub spiżarni zalega ich duża ilość, to możesz zalać je wrzątkiem. Kolejnym krokiem będzie ich gotowanie przez około 20 minut.

Po ostudzeniu odcedź przygotowany napar i przelej do butelki. Teraz będziesz mógł stosować taką miksturę do płukania swoich włosów po każdym umyciu. Odżywka wzmocni cebulki twoich włosów i pozwoli wydobyć miedziane refleksy.

Obrazek
Orzechy zalane wrzątkiem - Pyszności

Jak łatwo obrać orzechy włoskie?

Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że orzechy są niezwykle trudne do obrania. Najwięcej osób używa młotka lub dziadka do orzechów. Jest jednak zdecydowanie prostsza metoda. I tu ponownie pomocny będzie wrzątek. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzącą wodą i zostawisz je na 30 minut.

Po tym czasie, bez żadnych problemów rozłupiesz orzechy, z wykorzystaniem nożyka. Wystarczy, że wciśniesz go w miejsce łączenia się połówek. Będzie szybko, łatwo, przyjemnie i bez łupania.

Zobacz na naszym kanale YouTube najlepsze przepisy na dania z orzechami:

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟