Zalej tym rury. Zatkany zlew nie będzie dłużej problemem

Zatkany zlew to problem, z którym boryka się wiele osób. Istnieje jednak skuteczna metoda, która pozwala na szybkie i łatwe odetkanie odpływu. Wystarczy sięgnąć po jeden produkt.

Zlew można odetkać prostymi domowymi sposobamiZlew można odetkać prostymi domowymi sposobami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Zatkany zlew to problem sprawia, że poszukujemy różnych metod, które zwalczą problem. Jednak nie wszystkie są skuteczne. Często winowajcą niedziałającego zlewu są nagromadzone resztki tłuszczu oraz jedzenia w rurach. Na szczęście istnieje prosta i skuteczna metoda, która może przywrócić odpływ dobrego stanu, a jej sekret tkwi w płynie do zmywania.

Sposób bez użycia chemii

Płyn do zmywania to doskonały sposób na walkę z zatkanym zlewem. Jego właściwości sprawiają, że skutecznie rozpuszcza tłuszcz, co czyni go idealnym narzędziem do odtykania rur. Aby skorzystać z tej metody, należy najpierw wlać do rur pół czajnika wrzątku, co pomoże w rozluźnieniu nagromadzonego brudu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak skutecznie wyczyścić piekarnik? Proste domowe sposoby

Następnie dodajemy szklankę płynu do zmywania i pozostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu ponownie zalewamy rury wrzącą wodą, co powinno skutecznie oczyścić odpływ.

Klucz do zapobiegania zatkaniu

Aby uniknąć problemów z zatkanym zlewem, warto wprowadzić regularne zabiegi czyszczące. Najlepiej jest co siedem dni przeprowadzić prosty zabieg, do którego potrzebujemy jedynie dwóch łyżek płynu do zmywania. Wystarczy to zrobić raz w tygodniu, pozostawić na 30 minut, a następnie spłukać gorącą wodą.

Dodatkowo warto zainwestować w sitko, które pomoże zatrzymać większe resztki jedzenia i inne odpady, zanim dostaną się do rur. Należy również bardzo dokładnie przestrzegać, aby do zlewu nie dostawały się między innymi fusy po kawie lub herbacie. Dzięki temu możemy cieszyć się czystym i drożnym zlewem przez długi czas.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania