6 zamienników cukru, które możesz wykorzystać do wypieków. Warto mieć je zawsze pod ręką

Wypieki to moja ogromna słabość i jednocześnie prawdziwa pasja. Dlatego dziś pragnę podzielić się kolejnymi trikami, które mogą się przydać podczas przygotowania perfekcyjnego deseru.

Obrazek
Frania

Tym razem przygotowałam listę z zamiennikami, które możesz wykorzystać podczas pieczenia zamiast cukru!

#1 Miód

Obrazek

Zaczniemy od składnika, który jest najbardziej popularny w polskich domach. Jeśli chcesz ograniczyć ilość cukru w wypieku, szklankę tego składnika zamień na 3/4 szklanki miodu.

Pamiętaj jednak, że miód ma płynną konsystencję w przeciwieństwie do cukru, dlatego też zredukuj ilość innych płynnych składników (ok. 3 łyżki).

#2 Syrop klonowy

Obrazek

W trakcie pieczenia, cukier możesz zastąpić również przy pomocy syropu klonowego. Tak jak w przypadku miodu, pamiętaj, aby zmniejszyć ilość pozostałych płynnych składników.

3/4 szklanki produktu wystarczy, żeby zastąpić szklankę cukru.

#3 Stewia

Naturalnie słodka roślina z Ameryki Południowej również sprawdzi się jako zamiennik cukru.

Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamienić szklankę cukru na 1/2 szklanki produktu, o którym mowa.

#4 Ksylitol

Cukier brzozowy świetnie sprawdzi się w przypadku deserów i wypieków, poza ciastami drożdżowymi.

Zamiana w tym przypadku jest bardzo prosta - szklankę cukru zamień na szklankę ksylitolu i to wszystko!

#5 Melasa

Obrazek

Pisząc o zamiennikach cukru, warto wspomnieć również o melasie. Ten ciemnobrązowy syrop ma kwasowy odczyn, dlatego też na każdą użytą szklankę tego składnika, dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

1 1/3 szklanki melasy skutecznie zastąpi szklankę cukru.

#6 Cukier trzcinowy

Obrazek

I na koniec cukier o ciekawej barwie. Warto zawsze mieć go pod ręką, zwłaszcza jeśli bierzemy się za wypieki.

Tak jak w przypadku ksylitolu, szklankę cukru zamień szklanką cukru trzcinowego.

A Tobie często zdarza się zastępować cukier w wypiekach innymi składnikami?
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować