Zapiekane bułki z szynką i serem. Przepis polecany od lat. Chrupiący pomysł na śniadanie
Zapiekane bułki z szynką i serem to pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Są świetną alternatywną dla klasycznych zapiekanek. Do ich przygotowania możesz śmiało wykorzystać bułki, które są już lekko czerstwe. Dzięki temu nic w Twoim domu się nie zmarnuje.
Zapiekane bułki z szynką i serem – przepis na dobre śniadanie. Jak zrobić?
Czasami brakuje rano czasu na odpowiednią celebrację śniadania. Kiedy jednak nadchodzi dzień, w którym mamy więcej wolnego, to lubimy poświęcić kilka minut więcej na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Bułki zapiekane z szynką i serem zrobisz naprawdę ekspresowo.
Zamiast szynki możesz użyć w tym przepisie również salami. Będzie smakowało równie dobrze. Posmarowanie bułki czosnkowym masłem z pietruszką nadaje jej chrupkości i aromatu podobnego do znanych bagietek. I od razu zwykłe śniadanie zamienia się w niezwykłą ucztę.
W tym przepisie najlepiej sprawdzą się kajzerki zapiekane z szynką i serem. Dzięki wzorom będzie o wiele łatwiej je naciąć. Ponadto, mają to do siebie, że dość szybko robią się czerstwe, więc dzięki wykorzystaniu ich w tym przepisie zyskują nowe życie.
Bułki zapiekane z serem i szynką to po prostu idealny przepis na śniadanie!
Składniki
- 4 kajzerki
- 200 g ulubionej szynki
- 200 g żółtego sera
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- 1,5 łyżki oliwy lub roztopionego masła
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Natnij bułkę
Zacznij od przygotowania bułki.
Natnij ją w kilku miejscach. W przypadku kajzerki jest to o tyle łatwiejsze, że linie cięcia masz w zasadzie zaznaczone.
Przygotuj mieszankę
Do miseczki wbij jajka i rozkłóć je.
Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodaj oliwę lub roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.
Rozprowadź mieszankę na bułce
W powstałe przez nacięcie bułki kieszonki włóż plasterki szynki sera i posmaruj mieszankę.
Najlepiej sprawdzi się do tego silikonowy pędzelek- dzięki niemu równomiernie rozprowadzisz mieszankę z jajkami.
Piecz bułeczki przez 10 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).
I gotowe!
Upieczone bułki podawaj na ciepło. Pyszne, gorące śniadanie z ciągnącym się serem i chrupiącą bułką gotowe.