PrzepisZapiekane bułki z szynką i serem. Przepis polecany od lat. Chrupiący pomysł na śniadanie

Zapiekane bułki z szynką i serem. Przepis polecany od lat. Chrupiący pomysł na śniadanie

Zapiekane bułki z szynką i serem. Przepis polecany od lat. Chrupiący pomysł na śniadanie
Ewa

08.11.2021 06:44, aktual.: 13.01.2022 20:56

Zapiekane bułki z szynką i serem to pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Są świetną alternatywną dla klasycznych zapiekanek. Do ich przygotowania możesz śmiało wykorzystać bułki, które są już lekko czerstwe. Dzięki temu nic w Twoim domu się nie zmarnuje.

Zapiekane bułki z szynką i serem – przepis na dobre śniadanie. Jak zrobić?

Czasami brakuje rano czasu na odpowiednią celebrację śniadania. Kiedy jednak nadchodzi dzień, w którym mamy więcej wolnego, to lubimy poświęcić kilka minut więcej na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Bułki zapiekane z szynką i serem zrobisz naprawdę ekspresowo.

Zamiast szynki możesz użyć w tym przepisie również salami. Będzie smakowało równie dobrze. Posmarowanie bułki czosnkowym masłem z pietruszką nadaje jej chrupkości i aromatu podobnego do znanych bagietek. I od razu zwykłe śniadanie zamienia się w niezwykłą ucztę.

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się kajzerki zapiekane z szynką i serem. Dzięki wzorom będzie o wiele łatwiej je naciąć. Ponadto, mają to do siebie, że dość szybko robią się czerstwe, więc dzięki wykorzystaniu ich w tym przepisie zyskują nowe życie.

Bułki zapiekane z serem i szynką to po prostu idealny przepis na śniadanie!

Obraz

Składniki

  1. 4 kajzerki
  2. 200 g ulubionej szynki
  3. 200 g żółtego sera
  4. 2 jajka
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. szczypta soli i pieprzu
  7. 1,5 łyżki oliwy lub roztopionego masła
  8. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  9. 2 ząbki czosnku

Natnij bułkę

Zacznij od przygotowania bułki.

Natnij ją w kilku miejscach. W przypadku kajzerki jest to o tyle łatwiejsze, że linie cięcia masz w zasadzie zaznaczone.

Przygotuj mieszankę

Do miseczki wbij jajka i rozkłóć je.

Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodaj oliwę lub roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.

Rozprowadź mieszankę na bułce

W powstałe przez nacięcie bułki kieszonki włóż plasterki szynki sera i posmaruj mieszankę.

Najlepiej sprawdzi się do tego silikonowy pędzelek- dzięki niemu równomiernie rozprowadzisz mieszankę z jajkami.

Piecz bułeczki przez 10 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

I gotowe!

Upieczone bułki podawaj na ciepło. Pyszne, gorące śniadanie z ciągnącym się serem i chrupiącą bułką gotowe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także