Zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym
16.02.2023 18:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonymi i mozzarellą to sycący i pyszny przepis na obiad. Proste danie dla całej rodziny.
Przepis na prosty obiad
Najprostszym połączeniem obiadowym jest porcja mięsa i ziemniaki. Występuje pod rożnymi postaciami: kotlety, zrazy, zawijasy czy pieczony schab. Dziś w tej roli występuje mięso mielone, które przykryło mięsną kołderką pieczone ćwiartki ziemniaków. Całość zwieńcza ser mozzarella, który apetycznie rozpuścił się w piekarniku i ciągnie długimi nitkami podczas nabierania na widelec. To danie idealnie rozgrzewa i nasyca głodne brzuchy, a jego przygotowanie jest naprawdę proste.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym
Składniki:
- 12 średnich ziemniaków
- ¼ szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1.5 łyżeczki soli
Mięso
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g ziołowej passaty pomidorowej
- sól/pieprz
- 300 g tarte mozzarelli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cztery części. Przełóż je do miski i dodaj olej, słodką paprykę, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki ziemniaków. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z drobno pokrojoną czerwoną papryką. Dodaj mieloną wołowinę i smaż. Kiedy mięso zbrązowieje, dolej passatę pomidorową, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę na patelni.
Na podpieczone ziemniaki wylej przygotowany sos z mięsem mielonym, rozprowadzając go równomiernie. Następnie posyp całość startym serem mozzarella i włóż ponownie do piekarnika. Tym razem wystarczy 10 minut.
Tak przygotowaną zapiekankę podziel na porcje i przełóż na talerze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj od razu- najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego!