Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i serem. Przepis krok po kroku. Jak zrobić sos?

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny, a także świetna alternatywa dla naleśników na słodko. W ich wnętrzu znajdziesz mięso mielone, pomidory i ser, dzięki czemu stają się pełnoprawnym, wytrawnym daniem.

Obrazek
Ewa

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym krok po kroku. Oto prosty przepis

Kiedy myślimy o naleśnikach, to nasze pierwsze skojarzenia są proste: twaróg lub dżem. Nie zawsze mamy jednak ochotę na obiad na słodko lub mało wytrawną kolację. I w ten sposób w kuchni Pyszności powstały zapiekane naleśniki z mięsem mielonym.

Gęsty, gorący farsz z jajkiem rozbudzi Twoje kubki smakowe i napełni nawet najgłośniej burczące brzuchy. Dobrym pomysłem jest usmażenie większej ilości naleśników. Część możesz zjeść właśnie na słodko, na przykład na śniadanie lub deser, a część nadziać pomidorowym farszem. Naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad!

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to mały romans kuchni francuskiej z włoską. Francuskiej, bo właśnie z ojczyzny Napoleona podobno pochodzą naleśniki. Ale tylko podobno, bo Włosi z kolei twierdzą, że naleśniki trafiły do Francji wraz z włoską księżną.

Jak jest naprawdę? Tego z pewnością nie da się stwierdzić. Współcześnie jednak naleśniki kojarzą się z Francją.

W tym prostym przepisie na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, w ramach kompromisu, przygotowaliśmy naleśniki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Ot, taki włoski twist.

Najlepiej do tego przepisu wybrać wołowinę, ale możesz użyć też niezbyt tłustego mięsa wieprzowego. Sos dopraw do smaku bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi.

Poniżej tłumaczymy krok po kroku, jak zrobić zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i jak przygotować sos.

Obrazek

Składniki

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym – składniki na ciasto

  1. 1 jajko
  2. pół szklanki mąki pszennej
  3. pół szklanki mleka
  4. szczypta soli
  5. łyżeczka oleju

Składniki na farsz do zapiekanych naleśników z mięsem mielonym

  1. 400 g mielonej wołowiny
  2. 1 cebula
  3. 400 g pomidorów krojonych z puszki
  4. 4 jajka
  5. 50 g startej mozzarelli
  6. 2 ząbki czosnku
  7. szczypta soli i pieprzu

Jak usmażyć naleśniki?

Zacznijmy od usmażenia naleśników.

Wszystkie składniki (mąka, jajko, mleko, olej, sól) dodaj do miseczki i wymieszaj na gładką masę. Usmaż na suchej patelni. Dzięki temu, że w cieście jest olej, to nie musisz dodawać tłuszczu do smażenia.

Z tych proporcji powinny wyjść Ci ok. 4 naleśniki.

Czas na mięso mielone do zapiekanych naleśników – przepis na farsz

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwilę na średnim ogniu.

Pamiętaj o mieszaniu, bo czosnek niestety lubi się czasem przypalić i staje się wtedy gorzki. Dodaj wołowinę i podsmaż, aż zbrązowieje.

Następnie na patelnię z mięsem wlej zawartość puszki z pomidorami krojonymi i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz też dodać trochę bazylii i oregano.

.

Zawiń naleśniki

Kiedy farsz jest już gotowy, czas na zawijanie naleśników.

Ułóż przygotowany farsz na naleśniku (w centralnej części). Na górze ułóż kawałek sera i zwiń w rulon.

Umieść naleśniki w formie do pieczenia. Ponacinaj każdy z nich.

Następnie do każdej szparki wbij jajko. Posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza.

I gotowe!

Po 15 minutach Twoje zapiekane naleśniki z mięsem mielonym są już gotowe!

Możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub odrobiną natki pietruszki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat