Zapiekanka canneloni z naleśników

Zapiekanka canneloni z naleśników to sprawdzony przepis zarówno na smaczny obiad, jak i genialną kolację. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Dodatki

  1. 4 szt. naleśniki
  2. 100 g ser mozzarella
  3. 50 g ser parmezan starty

Sos

  1. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 szt. cebula
  3. 3-4 szt. łodygi selera naciowego
  4. 150 g mini marchewki
  5. 400 g mielona wołowina
  6. 800 g pomidory krojone z puszki
  7. 1 łyżeczka suszony czosnek
  8. 1 łyżeczka ostra papryka
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni usmaż 4 naleśniki. Odstaw na bok.

Obrazek

2. Na tej samej patelni podsmaż seler naciowy, cebulę oraz mini marchewkę.

Obrazek

3. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory krojone z puszki.

Obrazek

4. Na koniec dopraw mieszankę przy pomocy soli, pieprzu, ostrej papryki i suszonego czosnku. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść farsz na naleśniku i zwiń go w rulon. Część mieszanki rozprowadź na spodzie naczynia. Następnie ułóż naleśniki.

Obrazek

6. Na wierzchu dodaj kolejną warstwę farszu, kawałki mozzarelli i parmezan. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza, opcja: grill).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"