Zapiekanka canneloni z naleśników to sprawdzony przepis zarówno na smaczny obiad, jak i genialną kolację. Po prostu palce lizać!
Pyszności
Składniki:
Dodatki
4 szt. naleśniki
100 g ser mozzarella
50 g ser parmezan starty
Sos
3-4 łyżki oliwa z oliwek
1 szt. cebula
3-4 szt. łodygi selera naciowego
150 g mini marchewki
400 g mielona wołowina
800 g pomidory krojone z puszki
1 łyżeczka suszony czosnek
1 łyżeczka ostra papryka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni usmaż 4 naleśniki. Odstaw na bok.
2. Na tej samej patelni podsmaż seler naciowy, cebulę oraz mini marchewkę.
3. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory krojone z puszki.
4. Na koniec dopraw mieszankę przy pomocy soli, pieprzu, ostrej papryki i suszonego czosnku. Dokładnie wymieszaj.
5. Umieść farsz na naleśniku i zwiń go w rulon. Część mieszanki rozprowadź na spodzie naczynia. Następnie ułóż naleśniki.
6. Na wierzchu dodaj kolejną warstwę farszu, kawałki mozzarelli i parmezan. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza, opcja: grill).