PrzepisKolacjaZapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
Pyszności

19.01.2018 17:00, aktual.: 10.10.2018 09:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną zapiekankę francuską pod ziemniaczanym purée. To nieskomplikowane danie nie tylko świetnie wygląda, ale i genialnie smakuje :)

Składniki:

  1. 500 g ziemniaki ugotowane
  2. 50 g masło
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 80 g starta mozzarella
  5. 400-450 ml mleko
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 1-2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  8. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  9. 400-500 g mięso mielone
  10. 800 g pomidory pokrojone w kostkę
  11. 1 szczypta sól
  12. 2 łyżki zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki ugnieć za pomocą tłuczka. Dodaj masło, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Mieszankę przeciśnij przez sitko. Następnie dodaj do niej ponownie mleko i połącz ze sobą produkty.

Obraz

3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory.

Obraz

4. Na samym końcu dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.

Obraz

5. Powstałą mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu utwórz warstwę z ziemniaczanego purée. Zapiekankę piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obraz

6. Posyp zapiekankę startą mozzarellą i grilluj całość przez 2-3 minuty.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także