Hamburgerowa zapiekanka z soczystą wołowiną i cheddarem - błyskawiczne danie dla całej rodziny
Zapiekanka hamburgerowa to pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowy fast food w najlepszym wydaniu przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym starszym gościom.
28.08.2022 | aktual.: 29.08.2022 09:43
Burger czy zapiekanka? Koniec z dylematem "co zjeść na obiad". Kiedy w naszej kuchni rozgrzała się dyskusja, co dzisiaj przygotować, powstały dwa obozy. Jeden domagał się soczystego burgera, drugi gorącej zapiekanki z piekarnika. Życie to sztuka kompromisów, jednak jak zadowolić wszystkich? Po burzy mózgów wpadliśmy na rozwiązanie: zapiekanka hamburgerowa! Jest prosta i szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspakaja chęć na fast foody.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zapiekanka hamburgerowa- składniki
2 chleby typu BRIOCHE
1 kg mielonej wołowiny
sól/pieprz
16 plastrów boczku
8 plastrów sera cheddar
200 g sosu do burgera
1 sałata zielona
2 pomidory
200 g ogórków konserwowych - krojonych
Przepis na zapiekankę-hamburgera w wydaniu XXL
Chleb typu brioche przekrój w poprzek na dwie części. Brioche to rodzaj francuskiego pieczywa, pieczony w postaci charakterystycznych bułeczek (powstałych ze złączenia dwóch kulek: mniejszej i większej), warkoczy czy właśnie bochenków. Spody z naszego chleba umieść na blaszce i podpiecz przez 15 minut w 160 stopni Celsjusza.
Mieloną wołowinę wyłóż na blaszkę o wymiarach około 22 cm x 40 cm. Pamiętaj, żeby wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wołowinę dopraw solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż plastry wędzonego boczku i wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Następnie wysuń blaszkę i dodaj plastry sera cheddar. Włóż ponownie do piekarnika na 1-2 minuty, żeby ser nieco się rozpuścił pod wpływem temperatury.
Podpieczone kawałki pieczywa posmaruj sosem do burgerów. Następnie ułóż liście zielonej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów.
Dodaj upieczoną wołowinę z serem. Na górze umieść plasterki ogórków konserwowych oraz krążki czerwonej cebuli. Całość polej porcją sosu do burgerów.
Następnie połóż górną część naszego chlebka i gotowe. Burger w rozmiarze XXL jest gotowy to zjedzenia. Taka porcja wystarczy dla całej rodziny. Smacznego!