WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem. Przepis, składniki i przygotowanie

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem to prosty sposób na pyszny obiad i kolację. Takim naleśnikom naprawdę ciężko się oprzeć.

Obrazek
Ewa

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem. Przepis i przygotowanie

Zapiekanki, to coś, co kochamy! Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Zdecydowanie jest tutaj dużo miejsca na eksperymentowanie!

Tym razem przygotowaliśmy przepis na zapiekankę naleśnikową z szynką i serem. Żeby nasza zapiekanka nie była zbyt sucha, dorzuciliśmy kremową śmietanę. To połączenie smakuje naprawdę wybornie. Taka zapiekanka naleśnikowa świetnie sprawdzi się jako szybki obiad i pyszna kolacja.

Składniki do zapiekanki naleśnikowej. Do środka możesz wrzucić również trochę warzyw: pokrojoną w paski paprykę czy pieczarki w plasterkach. Śmiało eksperymentuj!

Przepis i przygotowanie zapiekanki naleśnikowej z szynką i serem poniżej.

Składniki

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem – składniki

  1. 7 naleśników
  2. 3 plastry ulubionej szynki
  3. 250 g śmietany 18%
  4. 100 g startego sera
  5. natka pietruszki
  6. łyżeczka soli

Naleśniki do zapiekanki z szynką i serem

Zacznij od przygotowania naleśników.

Potrzebujesz 7 sztuk naleśników. W tym przypadku najlepsze będą proporcje: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej i szczypta soli. Do ciasta dodaj też trochę oleju, żeby móc smażyć je na suchej patelni. Oczywiście, możesz zrobić naleśniki według swojego ulubionego przepisu.

Na naleśniku ułóż plaster ulubionej szynki i łyżkę śmietany. Dodaj sól, pieprz, posiekaną pietruszkę oraz starty ser. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella. 

Możesz również dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i papryki.

Tak przygotowane naleśniki zwiń w rulon.

Pieczenie zapiekanki naleśnikowej z szynką i serem

Kiedy już zawiniesz naleśniki w rulon- czas na pieczenie!

Na dno formy wyłóż naleśniki bez nadzienia. Na to połóż naleśniki z szynką zawinięte w rulon. Całość przykryj jednym "suchym" naleśnikiem.

Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza), program góra-dół.

Gotowe!

Po 20 minutach Twoja zapiekanka naleśnikowa jest już gotowa.

Świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad lub kolację. Przygotować ją możesz nawet ze swoim dzieckiem, bo to naprawdę proste.

Zapiekankę naleśnikową możesz podać z sosem czosnkowym. Jeśli chcesz, to możesz górę naleśnika zapiec z dodatkową porcją sera.

Smacznego! Prawda, że przepis na zapiekankę naleśnikową z szynką i serem jest banalnie prosty?

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę