Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią

Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią to gotowa receptura na udany obiad za każdym razem. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia!

Obrazek
Pyszności

Cukinię w tym przepisie przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 500 g mielone mięso z indyka
  2. 1 szt. cebula tarta
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 łyżka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 2 szt. cukinie
  8. 1 szkl. mozzarella

Sos

  1. 1 łyżka oregano
  2. 1 łyżka sól
  3. 400 g passata pomidorowa
  4. 150 g śmietana 18%

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, natkę pietruszki, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W robocie kuchennym podziel cukinię na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Następnie poprzeplataj plastry warzyw i mięsne kawałki.

Obrazek

4. Ułóż całość w formie do pieczenia.

Obrazek

5. Czas na sos pomidorowy. Aby go przygotować wymieszaj: passatę pomidorową, śmietanę, sól oraz oregano.

Obrazek

6. Polej zapiekankę sosem pomidorowym, po czym posyp całość mozzarellą. Teraz włóż ją do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀