Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki z chlebem tostowym, boczkiem, papryką, szczypiorkiem i serem.
Pyszności
Składniki:
12 kromek chleb tostowy pokrojony w kostkę
12 plastrów boczek posiekane
1/2 szt. papryki pokrojone w kostkę
1 pęczek szczypiorek posiekany
4 szklanki żółty ser starty
6 szt. jajka
3 szklanki mleko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż połowę pokrojonego chleba, a następnie posyp go połową ilości posiekanego boczku, papryki i szczypiorku. Posyp 2 szklankami startego żółtego sera. Na serze rozłóż pozostałą ilość chleba, a następnie pozostałą ilość boczku, papryki, szczypiorku i sera.
2. W misce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka, mleko, sól i pieprz. Następnie polej powstałą mieszanką zapiekankę w naczyniu. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść je w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Piecz przez 50 minut.
3. Po 50 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.