Zapiekanka z ciastem francuskim, jajkami i szpinakiem. Idealny obiad dla 4 osób
Pyszna, chrupiąca zapiekanka z ciastem francuskim z dodatkiem mascarpone ricotty oraz wędzonego boczku. Szybki pomysł na pyszny obiad.
16.10.2022 | aktual.: 17.10.2022 07:31
Pomysł na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to dla nas must have w kuchni. Warto mieć w swojej zamrażarce rulon, aby móc w dowolnej chwili wyczarować coś pysznego. Przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego są najczęściej bardzo proste i szybkie. Ciasto sprawdzi się zarówno do przygotowania słodkiego deseru, szybkich przekąsek, jak i pysznego obiadu. Dziś postawiliśmy na błyskawiczną zapiekankę, w której w roli spodu występuje właśnie ciasto francuskie. Wnętrze zapiekanki to połączenie serów: ricotty, mascarpone i parmezanu ze szpinakiem, boczkiem i masą jajeczną.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zapiekanka z ciastem francuskim
Składniki:
- 285 g ciasta francuskiego
- 150 g szpinaku
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 1/3 szkl. tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól/pieprz do smaku
- 80 g boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej odrobinę masła i przesmaż umyte liście świeżego szpinaku. Duś je na patelni aż stracą swoją objętość.
W misce połącz ze sobą mascarpone, starty parmezan oraz ricottę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przesmażony wcześniej szpinak. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj dobrze składniki.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i odkrój cztery paski tak, aby powstał kwadrat. Ciastem francuskim wyłóż okrągłą formę do pieczenia i wypełnij całość serowo-szpinakowym farszem.
Przy pomocy wypukłej strony łyżki zrób w masie cztery wgłębienia i wbij w nie jajka. Następnie ułóż na krzyż odłożone wcześniej paski ciasta francuskiego. Na jajka wysyp pokrojony w kostkę boczek. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Upieczoną tartę udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!