PrzepisZapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską
Pyszności

30.08.2020 17:00, aktual.: 04.09.2020 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka z kapustą włoską to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kapusta włoska ugotowana
  2. 500 g mięso mielone
  3. 1 puszka pomidory krojone w zalewie
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżka ocet balsamiczny
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1/4 szkl. bazylia posiekana

Mieszanka serowa

  1. 2 szt. jajka
  2. 1/4 szkl. parmezan
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 150 g mozzarella
  6. 500 g ricotta

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, mięso mielone i czosnek.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gotuj sos ok. 15 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajka, sól i pieprz.

Obraz

4. Teraz umieść w formie do pieczenia kolejno: mięsną mieszankę, liście kapusty, serowy miks oraz mozzarellę. Powtórz wszystkie warstwy, następnie piecz zapiekankę przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz