Zapiekanka z kapustą włoską to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Pyszności
Składniki:
Podstawowe składniki
1 szt. kapusta włoska ugotowana
500 g mięso mielone
1 puszka pomidory krojone w zalewie
1/2 szt. cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżka ocet balsamiczny
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1/4 szkl. bazylia posiekana
Mieszanka serowa
2 szt. jajka
1/4 szkl. parmezan
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
150 g mozzarella
500 g ricotta
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, mięso mielone i czosnek.
2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gotuj sos ok. 15 minut.
3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajka, sól i pieprz.
4. Teraz umieść w formie do pieczenia kolejno: mięsną mieszankę, liście kapusty, serowy miks oraz mozzarellę. Powtórz wszystkie warstwy, następnie piecz zapiekankę przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).