Zapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kapusta włoska ugotowana
  2. 500 g mięso mielone
  3. 1 puszka pomidory krojone w zalewie
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżka ocet balsamiczny
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1/4 szkl. bazylia posiekana

Mieszanka serowa

  1. 2 szt. jajka
  2. 1/4 szkl. parmezan
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 150 g mozzarella
  6. 500 g ricotta

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, mięso mielone i czosnek.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gotuj sos ok. 15 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajka, sól i pieprz.

Obrazek

4. Teraz umieść w formie do pieczenia kolejno: mięsną mieszankę, liście kapusty, serowy miks oraz mozzarellę. Powtórz wszystkie warstwy, następnie piecz zapiekankę przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka