PrzepisDania główneZapiekanka z kapusty z mięsem

Zapiekanka z kapusty z mięsem

Zapiekanka z kapusty z mięsem
Pyszności

02.08.2021 16:00, aktual.: 03.08.2021 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka z kapusty w połączeniu z mięsem mielonym to nasz nowy pomysł na danie a'la gołąbki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Warzywa do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. młoda kapusta
  2. 2 łyżki sól
  3. 1,5 łyżeczki pieprz
  4. 2 szt. pomidory
  5. 400 g mięso mielone wieprzowe
  6. 2 szt. marchewki tarta
  7. 100 g śmietana
  8. 1 szt. cebula
  9. 1 szt. jajko
  10. 2 ząbki czosnek
  11. 2 łyżki zioła prowansalskie
  12. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty w robocie kuchennym. Następnie dodaj do warzywa sól i dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Następnie przygotuj mięsny farsz. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, marchewki, cebulę...

Obraz

3. ...śmietanę, jajko, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.

Obraz

4. Ułóż pierwszą warstwę kapusty w formie do pieczenia. Następnie umieść na wierzchu mięsną mieszankę.

Obraz

5. Dodaj kolejną warstwę z kapustą. Na wierzchu dodaj plastry pomidora. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także