PrzepisDania główneZapiekanka z kapusty z mięsem

Zapiekanka z kapusty z mięsem

Zapiekanka z kapusty z mięsem
Pyszności

02.08.2021 16:00, aktual.: 03.08.2021 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka z kapusty w połączeniu z mięsem mielonym to nasz nowy pomysł na danie a'la gołąbki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Warzywa do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. młoda kapusta
  2. 2 łyżki sól
  3. 1,5 łyżeczki pieprz
  4. 2 szt. pomidory
  5. 400 g mięso mielone wieprzowe
  6. 2 szt. marchewki tarta
  7. 100 g śmietana
  8. 1 szt. cebula
  9. 1 szt. jajko
  10. 2 ząbki czosnek
  11. 2 łyżki zioła prowansalskie
  12. 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty w robocie kuchennym. Następnie dodaj do warzywa sól i dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Następnie przygotuj mięsny farsz. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, marchewki, cebulę...

Obraz

3. ...śmietanę, jajko, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.

Obraz

4. Ułóż pierwszą warstwę kapusty w formie do pieczenia. Następnie umieść na wierzchu mięsną mieszankę.

Obraz

5. Dodaj kolejną warstwę z kapustą. Na wierzchu dodaj plastry pomidora. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz