Zapiekanka z kubka w 4 propozycjach

Już za chwilę przekonasz się, że zapiekanka może powstać nawet w kubku. I do tego w 4 różnych wariantach. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków

  1. 1 szt. ziemniak plastry
  2. 30 g ser mozzarella starty
  3. 10 g ser parmezan starty
  4. 1/2 szkl. śmietanka
  5. 1/3 łyżeczki suszony czosnek
  6. 1/3 łyżeczki sól
  7. 1/3 łyżeczki pieprz

Zapiekanka z buraków

  1. 1 szt. burak czerwony
  2. 40 g ser roquefort
  3. 1/2 łyżeczki suszony tymianek
  4. 1 łyżka nasiona słonecznika
  5. 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  6. 1/3 łyżeczki pieprz

Zapiekanka z jajek

  1. 2 szt. jajka
  2. 2 łyżki czarna fasola
  3. 2 łyżki kukurydza
  4. 2-3 łyżki pomidory w kawałku
  5. 1 szczypta pieprz cayenne
  6. 1/3 łyżeczki sól
  7. 1/3 łyżeczki pieprz

Zapiekana z batatów

  1. 1/2 łyżeczki suszony czosnek
  2. 1/3 łyżeczki sól
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 1 szt. batat
  5. 40 g ser cheddar starty
  6. 1/2 łyżeczki papryka słodka

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pierwszą zapiekankę, umieść w kubku: plastry ziemniaka, mozzarellę i parmezan, śmietankę, suszony czosnek, pieprz oraz sól.

Obrazek

2. W skład drugiej zapiekanki wchodzi: batat, ser cheddar, papryka słodka, suszony czosnek, sól oraz pieprz.

Obrazek

3. Czas na propozycje z burakiem. Tym razem umieść w kubku: czerwonego buraka, ser roquefort, suszony tymianek, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i pieprz.

Obrazek

4. I na koniec propozycja z jajkami. Wymieszaj je z czarną fasolą, kukurydzą, pomidorami, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

Obrazek

5. Każdy z kubków wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę