Zapiekanka z kurczakiem i komosą

Uwielbiasz kurczaka, ale czasami chciałabyś trochę zaszaleć i podać go w zupełnie inny sposób? Jeśli tak, trafiłaś w odpowiednie miejsce ? Tu znajdziesz wszystko czego potrzebujesz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. pierś z kurczaka ugotowana
  2. 200 g komosa ryżowa
  3. kilka szt. pomidorki koktajlowe
  4. 800 g pomidory krojone z puszki
  5. 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  6. 1 łyżka ocet balsamiczny
  7. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  8. 1 łyżka suszone pomidory
  9. 1 ząbek czosnek
  10. 1 łyżka zioła prowansalskie
  11. 3/4 szkl. mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą pomidory krojone oraz koncentrat pomidorowy.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: ocet balsamiczny, suszone pomidory, zioła prowansalskie oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Po chwili dodaj: ugotowanego kurczaka, komosę ryżową oraz śmietankę.

Obrazek

4. Przenieść mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Dodaj żółty ser i pomidorki koktajlowe. Następnie ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza