Zapiekanka z mięsa mielonego i cebuli - prosty i sycący obiad
01.07.2022 22:01, aktual.: 16.10.2023 14:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosta zapiekanka z mięsa mielonego i cebuli pochodzi z tureckiego regionu Gaziantep. To proste połączenie mielonej wołowiny i cebuli, które przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych, konkretnych potraw. Mimo użycia prostych składników zapiekanka zaskakuje smakiem, dzięki połączeniu sosu chili z miodem. Dzięki temu kompozycja nie jest nudna, a smaki ciekawie się uzupełniają. Dzięki nietypowej formie podania zapiekanka prezentuje się bardzo ładnie w naczyniu do zapiekania. Sprawdzi się idealnie zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację ze znajomymi.
Przepis na zapiekankę znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zapiekanka z mięsa mielonego i cebuli- składniki
300 g mielonej wołowiny
1 pęczek natki pietruszki
1/3 szkl. sosu chili
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki soli
17 małych cebul
1/3 szkl. miodu
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i cebulą
Zacznij od przygotowania mięsa. Wołowinę możesz zmielić w domu lub kupić już zmieloną. Przełóż ją do miski i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodawania zieleniny do mięsa to świetny pomysł na przemycenie jej do naszej diety. Do mięsa dodaj sos chili i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki dobrze się połączyły.
Małe cebule obierz z łupinek i natnij w połowie tak, aby nie rozciąć ich do końca. Włóż do środka mięso mielone, tworząc "muszelkę" z cebuli. Najlepiej jest użyć małych cebulek- będą prezentowały się najlepiej i jednocześnie nie zdominują smaku mięsa.
Tak przygotowane cebulki ułóż w naczyniu żaroodpornym, dość ciasno obok siebie. Polej całość miodem. Jeśli Twój miód skrystalizował się w szafce, to wystarczy włożyć miseczkę z porcją miodu do większej miski z gorącą wodą. Pod wpływem temperatury znowu będzie miał postać płynną. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Po tym czasie nasza zapiekanka jest już gotowa. Posyp ją posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!