Zapiekanka z pieczarkami na 4 sposoby

Zapiekanka z pieczarkami to kultowa pozycja, którą kosztował każdy z nas. I już za chwilę poznasz aż 4 pomysły jak ją podać.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

3 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 4 plastry szynka parmeńska
  3. 10 szt. pomidorki koktajlowe
  4. 50 g rukola

Farsz-4 porcje

  1. 50 g masło do smażenia
  2. 1 szt. cebula
  3. 500 g pieczarki
  4. 40 g masło do posmarowania
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1/2 szt. sok z cytryny
  8. 100 g mozzarella

1 smak na 4 porcje

  1. 1 szt. pomidor
  2. 1 szt. ogórek szklarniowy odmiana Orion
  3. 3-4 szt. rzodkiewka
  4. 2 łyżki majonez
  5. 2 łyżki ketchup
  6. 3 łyżki szczypiorek posiekany
  7. 2 szt. bagietki
  8. 150 g szynka wędzona

2 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 200 g kiełbasa śląska
  3. 2-3 szt. ogórki kiszone
  4. 2 łyżki musztarda żółta

4 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 50 g mini salami
  3. 3 szt. papryczki pepperoni 3 kolory
  4. 2 łyżki sos sriracha

Sposób przygotowania:

1. Na patelni przygotuj farsz z pieczarek. W tym celu podsmaż cebulkę, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

Obrazek

2. Podziel bagietki na pół. Następnie rozsmaruj masło i farsz z pieczarek. Nie zapomnij również o mozzarelli.

Obrazek

3. Na pierwszej bagietce ułóż dodatkowo szynkę, na drugiej kiełbasę śląską, na trzeciej mini salami, a na czwartej szynkę parmeńską. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Gotowe zapiekanki udekoruj pozostałymi składnikami.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu