Zapiekanka z pieczarkami na 4 sposoby

Zapiekanka z pieczarkami to kultowa pozycja, którą kosztował każdy z nas. I już za chwilę poznasz aż 4 pomysły jak ją podać.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

3 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 4 plastry szynka parmeńska
  3. 10 szt. pomidorki koktajlowe
  4. 50 g rukola

Farsz-4 porcje

  1. 50 g masło do smażenia
  2. 1 szt. cebula
  3. 500 g pieczarki
  4. 40 g masło do posmarowania
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1/2 szt. sok z cytryny
  8. 100 g mozzarella

1 smak na 4 porcje

  1. 1 szt. pomidor
  2. 1 szt. ogórek szklarniowy odmiana Orion
  3. 3-4 szt. rzodkiewka
  4. 2 łyżki majonez
  5. 2 łyżki ketchup
  6. 3 łyżki szczypiorek posiekany
  7. 2 szt. bagietki
  8. 150 g szynka wędzona

2 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 200 g kiełbasa śląska
  3. 2-3 szt. ogórki kiszone
  4. 2 łyżki musztarda żółta

4 smak na 4 porcje

  1. 2 szt. bagietki
  2. 50 g mini salami
  3. 3 szt. papryczki pepperoni 3 kolory
  4. 2 łyżki sos sriracha

Sposób przygotowania:

1. Na patelni przygotuj farsz z pieczarek. W tym celu podsmaż cebulkę, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

Obrazek

2. Podziel bagietki na pół. Następnie rozsmaruj masło i farsz z pieczarek. Nie zapomnij również o mozzarelli.

Obrazek

3. Na pierwszej bagietce ułóż dodatkowo szynkę, na drugiej kiełbasę śląską, na trzeciej mini salami, a na czwartej szynkę parmeńską. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Gotowe zapiekanki udekoruj pozostałymi składnikami.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇