Zapiekanka z tostów francuskich na słono to idealna kombinacja na śniadanie dla całej rodziny, dlatego tego przepisu nie możesz przegapić. Po prostu place lizać!
Pyszności
29.06.2020 | aktual.: 30.06.2020 08:23
Składniki:
12 szt. chleb tostowy pełnoziarnisty
12 plastrów żółty ser
1/3 szkl. mozzarella
12 plastrów szynka
1/2 szt. papryka zielona
1/2 szt. papryka czerwona
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżki masło
1,5 szkl. mleko
6 szt. jajka
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz jajka, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Zanurz chleb tostowy w mieszance i podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem.
3. W formie do pieczenia umieść 6 podsmażonych kanapek. Następnie dodaj ser, szynkę, papryki (pokrojone w kostkę), ponownie szynkę i ser.
4. Na wierzchu umieść podsmażone kanapki. Polej całość jajeczną mieszanką, posyp mozzarellą i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).