PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem, serem i pomidorami.
Pyszności
Składniki:
6 szt. ziemniaki starte na tarce
1 szt. cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 łyżeczki sól
pieprz
1 łyżka olej
3 szklanki szpinak w liściach
10 szt. pomidorki rzymskie przekrojone na pół
3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
1 szklanka ser żółty starty
4 szt. jajka
1/4 szklanki mleko
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą starte ziemniaki i posiekaną cebulę. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wygładź wierzch. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 8 minut.
2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy delikatnie zmniejszą swoją objętość, dodaj pomidorki rzymskie, czosnek i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmij patelnię z ognia.
3. Upieczone wcześniej ziemniaki równomiernie posyp 1/2 szklanki startego sera, a następnie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinaku i pomidorów.
4. W miseczce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka i mleko, a następnie polej mieszanką zapiekankę.
5. Na koniec posyp zapiekankę z wierzchu pozostałą 1/2 szklanki startego sera żółtego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.