PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana ze śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej z śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem
Pyszności

05.04.2017 | aktual.: 31.05.2017 15:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 1 kg ziemniaki obrane, ugotowane, podduszone
  2. sól
  3. szczypiorek posiekany
  4. pieprz
  5. 2 łyżki masło
  6. 1 szklanka śmietana
  7. ser żółty pokrojony w paski
  8. 1 plaster ser żółty gruby okrągły plaster
  9. kilka plastrów salami
  10. żółty ser starty
  11. 2-3 szt. korniszony pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:

1. Poduszone ziemniaki przełóż do okrągłego naczynia i dociśnij je. Dopraw solą, pieprzem i dodaj masło. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.

Obraz

2. Upieczone ziemniaki nasmaruj śmietaną. Następnie ułóż paski sera żółtego oraz okrągły plaster sera tak, jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

3. Ułóż plastry salami i posyp je startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.

Obraz

4. Po 10 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika. Ułóż na niej plastry korniszonów, a następnie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Obraz

5. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki.

Obraz
6. Smacznego!