PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana ze śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej z śmietaną, serem, salami, korniszonami i szczypiorkiem.
Pyszności
05.04.2017 | aktual.: 31.05.2017 15:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 1 kg ziemniaki obrane, ugotowane, podduszone
- sól
- szczypiorek posiekany
- pieprz
- 2 łyżki masło
- 1 szklanka śmietana
- ser żółty pokrojony w paski
- 1 plaster ser żółty gruby okrągły plaster
- kilka plastrów salami
- żółty ser starty
- 2-3 szt. korniszony pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
1. Poduszone ziemniaki przełóż do okrągłego naczynia i dociśnij je. Dopraw solą, pieprzem i dodaj masło. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
2. Upieczone ziemniaki nasmaruj śmietaną. Następnie ułóż paski sera żółtego oraz okrągły plaster sera tak, jak na zdjęciu poniżej.
3. Ułóż plastry salami i posyp je startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.
4. Po 10 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika. Ułóż na niej plastry korniszonów, a następnie posyp posiekanym szczypiorkiem.
5. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki.
6. Smacznego!