Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami to gotowy przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy tak niewiele, aby przygotować idealny posiłek.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Warstwa ziemniaczana

  1. 400 g ugotowane ziemniaki typ AB
  2. 100 g ser cheddar starty
  3. 3 łyżki masło
  4. 1/2 szkl. śmietana 18%
  5. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
  6. 1 łyżeczka pieprz

Warstwa jajeczna

  1. 100 g pomidorki koktajlowe
  2. 50 g szpinak
  3. 5 szt. szynka gotowana plastry
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 12 szt. jajka
  7. 100 g ser cheddar starty
  8. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
  9. 1 szt. cebula

Sposób przygotowania:

1. Umieść w misce ugotowane ziemniaki, cheddar, szczypiorek, masło...

Obrazek

2. ...śmietanę i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W drugiej misce umieść: jajka, szczypiorek, cheddar, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

4. W formie do pieczenia rozsyp cebulę. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, szpinak oraz jajeczną mieszankę.

Obrazek

5. Na wierzchu umieść plastry szynki i ziemniaczaną mieszankę.

Obrazek

6. W ostatniej warstwie zrób 4 wgłębienia i umieść w nich jajka. Całość wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę