Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem to nasza najnowsza propozycja na smaczny obiad. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu ziemniaczanej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 5 szt. ziemniaki
  2. 1 szt. cebula
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 400 g pomidory krojone
  5. 150 g świeży szpinak
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 400 g mielone mięso wołowe
  9. 150 g ser żółty plastry
  10. 5 szt. ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pomidory i szpinak. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W robocie kuchennym przygotuj ziemniaki, tnąc je w talarki.

Obrazek

3. Mieszankę z patelni połącz z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

4. Na dnie formy do pieczenia umieść talarki ziemniaków. Następnie dodaj ser i warstwę mięsnej mieszanki.

Obrazek

5. Zrób jeszcze raz każdą warstwę. Kiedy forma będzie już pełna, wstaw ją na godzinę do piekarnika (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą